ООН призоваха за освобождаването и на останалите, отвлечени от "Боко Харам" момичета

05:42, 09 май 17 / Свят 25 189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ООН приветстваха освобождаването на 82-те нигерийски ученички, които бяха пуснати на свобода преди броени дни след 3-годишен плен и призоваха похитилата ги ислямска групировка "Боко Харам" да освободи и останалите. Предаде БГНЕС.

"Ние сме все още дълбоко разтревожени относно безопасността и благосъстоянието на ученичките и останалите жертви, които са все още в плен. Освен това призоваваме международната общност да продължи да подкрепя правителството на Нигерия в усилията му да гарантира освобождаването, възстановяването и реинтеграцията на всички жертви на "Боко Харам", заяви за АФП Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

БГНЕС припомня, че през април 2014 г. бойци на "Боко Харам" отвлякоха в Чибок, в североизточната част на Нигерия, 276 ученички. Водачът на групировката предложи замяната на момичета за всички арестувани бунтовници, но правителството отказа. През август 2016 г. "Боко Харам" разпространи видео, в което, по тяхно твърдение, са живите заложници. Там обаче не фигурираха всички ученички. Според екстремистите, останалите момичета са загинали при въздушни удари.

Повече от 20 от отвлечените ученички бяха освободени през октомври миналата година с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст. Други избягаха сами. Освен тях още 195 момичета се водят за безследно изчезнали

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама