Търговище спечели проект за обновяване на градската среда

13:55, 09 май 17 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът Търговище д-р Дарин Димитров подписа договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за безвъзмездна помощ в размер на 5,3 млн. лв. за развитие, обновяване и модернизация на градската среда, информираха от пресцентъра на общинската администрация.



Финансирането е за обновяване на някои от най-амортизираните улици в града. Включени са „Гладстон” и „Велико Търново”, „Трети март” от бул. „Трайко Китанчев” до връзката с околовръстния път и бул.”Сюрен”. Предвидено е цялостно преасфалтиране, подмяна или изграждане на тротоари, ново осветление и други. Ще се ремонтират и паркингите в района на областната болница.

По проекта ще бъде изградено кръгово кръстовище на бул. „Митрополит Андрей” и ул. „Поп Сава Катрафилов. Ще се извърши цялостен ремонт и обновяване на зони от кв.”Запад” 2, което включва вътрешната улична мрежа и тротоарите, изграждане на нови паркинги, нови спортно-игрови съоръжения, включително площадка за волейбол и баскетбол, маси за тенис и други.

Миналата седмица комисия в Общината отвори постъпилите 4 оферти от фирми, участващи в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка за строителство на различните обекти. Очаква се работата на всеки от тях да стартира през лятото. Срокът за изпълнение е до 240 календарни дни от откриването на строителната площадка.

Това е вторият проект от Оперативна програма „Региони в растеж”, който е на предстартова фаза в Търговище. След 15 юни се очаква започването на строителството на обектите от образователната инфраструктура. Там ще бъдат инвестирани близо 10 млн. лв. Предстои да се извършат основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на детски градини №7 „Снежанка” и №9 „Приказка”; І ОУ „Христо Ботев” и детска ясла №1 „Първи юни”. Предвидено е благоустрояване и озеленяване на дворове, изграждане или ремонти на спортни площадки, ново осветление, мерки за достъпна архитектурна среда, обзавеждане и оборудване.

Инвестиционната програма на Община Търговище, по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020”, е на стойност 17,7 млн. лв, припомниха от пресцентъра на местната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама