Кулинарна изложба по повод Деня на Европа подредиха във Филиала в Разград

14:29, 09 май 17 25 824 Шрифт:
Автор:

С изложба под наслов „Пътешествие в европейския кулинарен свят” студенти и преподаватели от Филиал-Разград на Русенския университет отбелязаха днес Деня на Европа – 9 май. Инициативата се проведе в партньорство с Европейския информационен център във Велико Търново. 

Кулинарните шедьоври, приготвени от студентите от клуб „Сладко и солено” и техните преподаватели бяха подредени в залата на библиотеката на висшето учебно заведение.

Директорът на Филиала Станка Дамянова отбеляза, че изложбата напълно отговаря на мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието”, защото по думите й най-ясно разнообразието в Европа изпъква в кулинарните традиции. Тя подчерта, вкусната и направена с любов храна сближава хората, независимо какъв език говорят. Дамянова благодари за участието в кулинарната изложба и на трите студентки от Санкт Петербург Ксения, Полина и Настя, които изучават биотехнологии във Филиала. Момичетата се включиха в проявата с приготвената от тях руска сельодка. 

Сред ястията, намерили място в изложбата бяха още френски сладкиш милфльой от многолистно тесто и плодове, румънски качамак, английска торта от моркови. Бяха представени също италианска пица, белгийски бонбони и баварска закуска. Не бяха пропуснати и вкусните български ястия -  питки и баница, домашно приготвено кисело мляко, маджун, меденки и др.

 

Кулинарната изложба нямаше конкурсен характер. Всички участници получиха грамоти и символични подаръци. След официалната част присъстващите в залата имаха възможност да опитат от приготвените солени и сладки вкуснотии.

Едновременно с кулинарните изкушения бе представена презентация на културни обекти на част от държавите-членки на Европейския съюз.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама