САЩ скоро ще започнат доставките на оръжия за кюрдските милиции в Сирия

03:47, 11 май 17 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ скоро ще започнат доставките на оръжия за кюрдските милиции в Сирия, въпреки критиките на турския президент Реджеп Ердоган, който призова Вашингтон да отмени решението си, предаде БГНЕС. 

Част от оръжията вече са на място и много бързо ще могат да бъдат разпределени, съобщи американският военен говорителят полк. Джон Дориан.

Белия дом даде право на Пентагона да доставя оръжия за кюрдските бойци в Сирия, за да се засили изтласкването на ислямистката групировка „Ислямска държава“ от нейния бастион Рака.

Това решение предизвика гнева на Анкара, която счита кюрдските бойци в Сирия като част от забранената сепаратистка организация Кюрдска работническа партия. Тя води кървава война срещу Анкара от 1984 г. и се смята за терористична организация от Турция и нейните западни съюзници. Турция се опасява да не би тези оръжия в някакъв момент да бъдат използвани срещу самата нея от кюрдите.

„Много се надявам тази грешка спешно да бъде поправена“, каза Ердоган и призова САЩ да спрат въоръжаването на кюрдските бойци в Сирия.

За да успокоят тези опасения, САЩ заявиха, че ще доставят само оръжия, калибрирани точно за нуждите за офанзивата срещу ИД в Рака и че ще следят те да бъдат използвани само за това.

Според Пентагона САЩ ще доставят леки оръжия, муниции, бронирани коли и инженерно оборудване. Списъкът съдържа също и „тежки картечници“ и минохвъргачки, които да се използват срещу камионите бомби на ИД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама