В Пловдив избират MasterEthnoChef на кулинарен панаир

07:00, 11 май 17 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдивчани и гостите на града ще изберат кое е най-вкусното кулинарно изкушение по време на първия Панаир на традиционната етно кухня. Той започва днес и ще продължи до 16 май.  Ястията ще бъдат дело на 5-ма готвачи – арменец, евреин, турчин, руснак и италианец - представители на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Всеки ден  “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) ще потегля към определена локация в града, свързана с живота на различните етноси. Характерните ястия ще бъдат приготвяни пред любопитните погледи на минувачите, като всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност и да разговаря с майсторите готвачи.

В първия ден на панаира “Етно кухня на колела” ще бъде разположена пред Джумая джамия. Освен “Филибе кюфте” кулинарните изкушения на турската общност ще включват още имамбаялдъ, традиционни кебапи, „паша“ кюфте, телешки черен дроб, карнъйарък (пълнен патладжан по специална рецепта), хюремки и ашуре (известно като най-старата гозба в света) и др. Специално от Одрин са доставени лозови листа от района на “Токат” за традиционните сарми, които турците в Пловдив приготвят с кедрови ядки и  мечо грозде.

Панаирът ще представи националните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените етнически групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на Пловдив. Kулминацията ще е на 16 май в Дома на етносите, където по време на Гала вечерта ще бъде обявено най-вкусното ястие и майсторът, който го е приготвил по време на Панаира.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама