Иван Димитров и Ганчо Ганев са номинирани за наградата на името на Никола Икономов

07:00, 11 май 17 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Синдикалистът, поет и писател Иван Димитров и учителят и общественик Ганчо Ганев

ще бъдат удостоени тази година с наградата на името на Никола Икономов. Учреденият от общинския съвет в Разград приз се връчва на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и на 1 ноември - Ден на народните будители. 
С отличието се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към популяризирането на културния живот и културно-историческото наследство на Разградския край.

Иван Димитров е юрист, дългогодишен председател на Регионалния съвет на КНСБ Разград, а от след пенсионирането си през 2013 г. досега е сътрудник в Регионалния съвет на КНСБ Разград. През 1999 г. заема поста заместник областен управител на област Разград, а през 2011 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград”. Автор е на стихосбирките „Преписвани стихове” 2002 г., „Сръчно притворени очи” - 2003 г., „Азбукарски акротавтограми” - 2011 г. и на две книги с белетристично и поетично  съдържание – романа „Шестата република” - 2015 г.  и  „Ръкопашни строфи” - 2016 г. Удостояването му с наградата на името на Никола Икономов е по повод неговата 70-годишнина.

Ганчо Йорданов Ганев е учител, общественик, извършил активна научно-изследователска дейност за историята на село Топчии. Автор е на задълбочени проучвания върху бита и културата на местното население „капанци“, комплексни изследвания върху местната топонимия и антропонимия, както и върху местната гробищна символика. Издирил е десетки документи в наши и чужди архиви за селото си. Палеонтологията, както и минералогията и ентомологията са голямата му любов. Проучва местната флора и фауна и поддържа връзки с наши и чужди институти. Съставил е богат хербарий от местни растителни видове. Притежател е на уникални природонаучни колекции, към които се проявява оправдан интерес.

Номинациите на двамата предстои да бъдат разгледани на съвместно заседание на общинските комисии по култура и по образование и гласувани окончателно на предстоящото заседание на местния парламент.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама