Млади филолози анализират в Пловдив идеите, идеалите и утопиите по пътя на словото

09:10, 11 май 17 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двудневна научна конференция за студенти и докторанти с международно участие започва днес в Пловдив. Мотото на форума е „Пътят на словото – идеи, идеали, утопии“. В конференцията ще участват над 70 млади филолози – бакалаври, магистри и докторанти.  В Секцията по езикознание присъстват доклади с различна тематика – върху граматичните особености на българския език – морфология и синтаксис, разгледани като персонални явления на българската граматична система, както и в сравнителен или в съпоставителен план. Популярното в съвременността понятие „езикова картина на света“, значението на фразеологизмите, метафори с първи компонент „зоо“ в българския и английския език, словоредът на въпросителното изказване в разговорната реч, проблемът за вътрешната форма на заемката „селфи“ са само част от заявените смислови насоки в тълкувателските търсения по  езиковедските въпроси.

Светът на възрожденеца и възрожденският човек като възприемател на новото,  културният шок и опитването на света в Алековото „До Чикаго и назад“, физиологията на града във Вазовия разказ „Кардашев на лов”, егоистичният „аз“ в лириката на Кирил Христов, безвремието на балканския човек у Иво Андрич и Йордан Радичков, граници на съзнанието в поезията на Александър Геров, движението от журналистика към литература и влиянието на журналистическата работа върху художественото писане – това са само част от интересните теми, които ще бъдат представени в литературоведската секция.

Мотото „Пътят на словото – идеи, идеали, утопии“ е посветено на 120-годишнината от смъртта на Алеко Константинов. По повод годишнината студенти от специалността „Актьорство за драматичен театър“ в ПУ от класа на доц. Иван Налбантов ще изпълнят откъс от пиесата на Руси Божанов „Щастливеца иде“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама