Изложбата „120 години френско училище в Русе“ ще бъде попълнена с нови експонати

10:55, 11 май 17 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата „120 години френско училище в Русе“ ще бъде попълнена с два нови експоната. Те са предоставени от русенката Паранцем Бояджян, съобщават от РИМ. 

Първият от тях е ученическа лична карта за учебната 1946/1947 година. Документът удостоверява, че в посочения период дарителката е била в седми клас на Девическата гимназия „Света Мария“ Русе. И тогава личните карти са били с прилежащ пореден номер, указан номер на ученика в клас, поставени печати от учебното заведение с подписи на притежателя на личната карта, класния ръководител и помощник директора Мер Мари Ришард дьо Сион. Паранцем Бояджян предоставя и визитна картичка. Такива са притежавали всички възпитанички на русенското френско училище.

 

Изложбата „120 години френско училище в Русе“ в Историческия музей съдържа повече от 100 експонати, разказващи за обучението и възпитанието в Notre Dame de Sion . Специално внимание е отделено на заниманията през свободното време, както и на преподавателите. Експозицията съдържа информация за продължилите и завършилите образованието си в Европа ученички. Застъпена е и темата за френското културно, търговско и финансово влияние в Русе.

Френското девическо училище в Русе е основано през 1897 г. и се свързва с името на русенския католически епископ Хенрих Дулсе. През годините то функционира като екстернат Sancta Maria ( днес в сградата му се помещава Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ ) и пансион Notre Dame de Sion ( сградата на днешната Профилирана английска гимназия “Гео Милев“ ) . В навечерието на Първата световна война в екстерната учат 64 момичета, а в колежа ( пансион ) – 72. Възпитанието и обучението им е поверено на 12 монахини. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама