Шумен е домакин на Студентския конкурс за хорови диригенти “Златната палка”

13:21, 11 май 17 / Култура 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шумен ще бъде домакин на Студентския конкурс за диригенти „Златната палка“, който ще се проведе на 12 и 13-ти май. Организатори са Педагогическият факултет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и катедра “Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство”.

Откриването на петото издание на конкурса е на 12 май от 10 часа в Педагогическия факултет. Специален гост ще бъде диригентът Добрин Панайотов, почетен гражданин на Шумен.

Участие ще вземат седем студенти от Шуменския университет, Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Вторият тур на конкурса ще се реализира с активното участие на Детски хор „Бодра песен“ при ЦПЛР – ОДК-Шумен, а в заключителния концерт и връчването на „Златната палка“ ще вземат участие Академичната хорова формация „Проф. Венета Вичева“ и Представителният детски хор „Сава Доброплодни“ при СУ „Сава Доброплодни“-Шумен.

На 13 май от 10 часа в зала "Панчо Владигеров" на Педагогическия факултет ще се проведе дискусионно студио на тема  „Организация и управление на детски хор – теория и практика“ с водещ доц. Цветелина Славова.

Конкурсът "Златната палка" е проведен за първи път преди 5 г. в рамките на вътрешен проект "Viva la musica". От началото досега в него са взели участие 42-ма студенти. Основната цел на инициативата е да се стимулира развитието на диригентските компетентности на студентите - бъдещи учители по музика, както и да се отличат примери за добри практики в областта на хоровото изкуство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама