"Един живот в пет тетрадки" разказват спомените на актрисата с интелигентно сърце – Надя Тодорова

13:26, 11 май 17 / Култура 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Книгата "Един живот в пет тетрадки" със спомени на Надя Тодорова - от детството и младостта, снимачните площадки и зад кулисите на театъра, та чак до последните аплодисменти, вече е на пазара. Мемоарите на една от емблематичните актриси в добрите години на българското кино, чиито уж малки роли останаха в паметта на българската публика.

„Изключително искрено са написани спомените й. Тетрадките на мама са пет, но биха могли да бъдат и повече. Тя е решила да сподели това, което е смятала за важно и интересно”, каза дъщеря й и отказва да определи като отличаваща се някоя конкретна случва, описана в книгата, защото всички са й скъпи, но най-скъп й е споменът за майчината прегръдка и усмивка" споделя  дъщеря й Антоанета Теменугова, която живее в Прага.

„Моята майка, Надя Тодорова, бе добър и сърдечен човек, широко скроен, обичащ хората и семейното спокойствие и щастие. Мама бе най-близкият ми човек, заедно с моята баба, нейната майка, ме формираха и подготвиха за живота, за което съм им много благодарна. Мама бе добър човек с интелигентно сърце. Това е най-добрата комбинация в съчетание с нейния голям талант”, сподели Тони Теменугова.

Снимка: БГНЕС

Мемоарите на актрисата преплитат много спомени от личния й живот и от живота на сцената. Семейството, театърът и киното вървят успоредно, оставям на читателя сам да разбере подробности например за това как се е родила култовата реплика: „Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина – милиционер…”, продължи Тони.

Всичко в книгата е искрено и неподправено като самата нея и читателите ще се убедят в това, след като прочетат „Един живот в пет тетрадки”, каза още дъщерята и сподели, че самата тя полага своята химикалка в ковчега до тялото на майка си. „Тя обичаше да ми пише послания още от малка и да ми ги слага между страниците на книгите, които четях. Това правеше до последния си дъх и последно ми остави две красиво нарисувани цветенца на нейното бюро в Прага, след което каза, че й е лошо и иска да си легне. Това се случи на моя рожден ден миналата година, на следващия ден отидохме в болницата, от която тя не се завърна”, спомни си Тони.

На определението „голямата актриса на малки роли”, дъщерята на Надя Тодорова отвръща: „Такава е била божията воля. Това определение не ме дразни, защото си мисля, че няма големи и малки роли, а има големи и малки артисти. Тя изигра големи роли в театъра, които все още се помнят от хората в Асеновград, Пазарджик, Смолян, Габрово, Сливен”.

„Когато съобщих в Асеновград тъжната вест от общината и траурната агенция изпратиха кола в Прага, която да прибере мама вкъщи”, сподели още Тони, така започва и последното пътуване за майката и дъщерята до любимия Асеновград, който ги посреща със слънце и веднага след тяхното пристигане – със страховит порой от небето, на което някой отговаря: И природата плаче за мама Надя.

Според Тони Теменугова хората в Българя, въпреки трудностите, които изпитват, са добри и състрадателни и с много чисти сърца.

В мемоарите си Надя Тодорова пише много за Асеновград. Тя обича този град и никога не е искала да го напуска. Последните пет години от живота си обаче прекарва в Прага заедно с дъщеря си, където често посрещат приятели от България и българи, живеещи там. Тони живее в чешката столица от 1979-та година, където завършва реставрация. С кратки прекъсвания след следването си тя се връща за кратко в Асеновград, където завежда дирекция „Култура”, но в последните 20 години животът й трайно се установява в Прага. „Родното място е винаги едно”, каза тя и за нея това е Асеновград.

„В Прага живея и работя, но Асеновград обичам и винаги искам да се връщам там. Най-вероятно един ден, като остарея, отново ще се прибера там”, сподели още дъщерята на актрисата.

Премиерата на книгата "Един живот в пет тетрадки" съвпада с годишнината от смъртта на Надя Тодорова. На 20-ти юни книгата ще бъде представена в София, в кино „Одеон”, а на следващия ден – на 21 юни – ще бъде в Асеновград, в читалище „Родолюбие”.

Да издаде мемоарите на Надя Тодорова има честта „Книгомания”. Издателството й отрежда специална роля като първа книга от най-новата си поредица „Любимци на публиката”. 

БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама