Възпитаник на Русенския университет представи свой електрически скутер

14:04, 11 май 17 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

XIX-то поред Изложение на техника, технологии, стоки и услуги бе открито днес в Русенския университет. Сред официалните гости бяха областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев и неговият заместник Емил Кирилов, заместник-кметовете на Община Русе – Иван Григоров и Наталия Кръстева, зам. областният управител на Област Силистра Младен Минчев, ръководителят на Регионалното управление по образованието Димитър Райнов.

Министрите на образованието – Красимир Вълчев и на земеделието – Румен Порожанов изпратиха поздравителни адреси. Поздравления бяха получени от председателя на Съвета на ректорите – проф. Любен Тотев и от ректори на университети в България.

 

„Русенското изложение е уникално за България, защото то се провежда на територията на академична структура. В него преподавателите, студентите и академичната общност като цяло се свързват с представителите на бизнеса и организациите, обменят своите идеи и създават нови партньорства“, каза в приветствието си ректорът проф. Велизара Пенчева.

40 фирми участват в изложението, а сред експонатите, които привлякоха вниманието на гостите бе електрически скутер, разработен от възпитаник на Русенския университет. Десислава Николова е завършила Индустриален мениджмънт през 2009 година и няколко години е живяла в Китай. Обмисляла е идеята за екологичното превозно средство и в продължение на две години е разработвала продукта си. Електрическият скутер вече е преминал всички тестове и е получил необходимите сертификати. Мощността на двигателя е му е 1500 вата, а с едно 6-часово зареждане на батерията могат да се изминат 60 километра с максимална скорост 45 км. в час. Стилният му външен вид и ниският му разход (100 километра за 1 лев) го правят изключително атрактивен за градски условия, разказа Десислава Николова.

 

На изложението могат да се видят най-новите сортове, разработени от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“. В двора на университета е разположена обработваща техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство. Отделни щандове представят филиалите и катедрите на Русенския университет, а студентите от клуб „Палитра“ представят изработени от тях произведения.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама