Показаха филм за отвлечено и малтретирано в Гърция момиче

14:20, 11 май 17 25 661 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Концепцията на кампанията срещу трафика на хора е на студенти от Югозападния университет. 

Тя включва седем различни варианта на лого, два късометражни филма и шест оригинални плаката", каза Ирина Китова, един от организаторите на инициативата.

Д-р Китова отбеляза, че през изминалата 2016 година кампанията е реализирана на национално ниво и е подкрепена от 6 Регионални комисии за борба с трафика на хора. Д-р Китова допълни, че филмите създадени от студентите са предоставени безвъзмездно на Регионалната комисия за борба с трафика на хора, на училища, неправителствени организации и на Окръжната прокуратура в Благоевград.

Истински интерес сред студентите предизвика излъчването на филма – дипломна работа на телевизионера Христо Калоферов - "Трафик на червени обувки".

Късометражният филм е създаден през 2006 година под ръководството на проф. Павел Милков.

Филмът е създаден по истински случай и разказва историята на 19-годишно момиче, което става жертва на трафика на хора.

Героинята Татяна е продадена от най-добрия си приятел и се озовава в Гърция. През деня младото момиче е заключено в апартамента на сводницата си, а през нощта е принудено да проституира. Шест месеца по-късно жертвата успява да се измъкне от жената, която я принуждава да проституира и прави опити да се върне в България. Татяна обаче е превишила правото на тримесечен престой в Гърция и след паспортна проверка е арестувана. Тя прекарва един месец в затвора и още един месец в емиграционния арест, едва след това момичето успява да се прибере в България. Татяна дава показания и информира българските полицаи за точните координати на публичния дом в Гърция, така са освободени други две българки, принуждавани да проституират против волята си.

Участниците във форума се запознаха и с методите на въвличане в трафика на хора, рисковите ситуации, както и с профила на жертвата и трафиканта.
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Целта на срещата бе да се повиши информираността на студентите и придобиване на по-задълбочени познания по проблема. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама