Библиотеките от област Русе за устойчиво развитие

14:51, 11 май 17 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Библиотеките от област Русе за устойчиво развитие” бе темата на Регионалната среща, която събра библиотекари от всички обществени библиотеки на територията на региона.

Събитието откри домакинът – директорът на Русенската библиотека Теодора Евтимова. „Библиотеките са многовековни институции, които модерните технологии не могат да изместят в периферията на живота. Точно обратното – чрез българските библиотеки днес модерните технологии служат на цялото общество. Библиотеката на 21 век преживява своя Ренесанс, белязан от изключителната енергия и качества на много вдъхновени и можещи личности", отбеляза тя.

Поздравителни адреси по повод Професионалния празник на библиотекаря изпратиха евродепутатът Мария Габриел, Кметът на Община Русе - Пламен Стоилов и Изпълнителният съвет на Националната федерация "Култура" при Конфедерацията на труда "Подкрепа".

По време на срещата се състоя русенската премиера на книгата на Петър Караиванов "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола". Изданието представиха Стефан Караиванов, племенник на автора, и о.з. капитан Стоил Сейков – журналист в Издателски комплекс (ИК) „Образование“.

 

Пред библиотекарите от Русенска област Андриана Георгиева от фирма „АYA Мsolutions Ltd“ представи сканираща система ElarScan A2 и направи демонстрация на нейните възможности за съхраняване и дигитализиране на книжовно културно наследство.

Срещата се проведе в рамките на Националната библиотечна седмица „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие“ и с финансовата подкрепа на Министерство на културата в изпълнение на регионалните дейности на Регионална библиотека „Любен Каравелов”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама