120 000 олимпийци са против ревизията на световните рекорди

16:16, 11 май 17 / Спорт 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната асоциация на спортистите-олимпийци (WOA) излезе със специално становище по повод предложението на Европейската атлетика (ЕАА) за ревизия и евентуално анулиране на световните рекорди, поставени преди 2005 г. Позицията на WOA е базирана на принципа за защита на коректните състезатели, които не прибягват до употребата на допинг.

„Предложените от ЕАА критерии за пренаписване на рекордите са много общи и това дава възможност да бъдат засегнати и много „чисти“ спортисти, които са били коректни и са спазвали правилата при постигане на техните успехи и рекорди. Те нямат никаква вина за това, че част от резултатите на други са били постигани с помощта на забранени средства и медикаменти,“ се казва в становището, подписано от президента на WOA Жоел Бузу. 

„Всеки пристъпил правилата следва да бъде санкциониран. Борбата с допинга да продължи като става все по-непримирима, но ние сме длъжни и да защитаваме коректните атлети. В тази връзка, въпросните предложения на ЕАА не помагат с нищо в борбата с допинга и са некоректни към т.нар. „чисти“ спортисти,“ се казва още в становището.

По този повод, Асоциацията на спортистите-олимпийци напомня, че е предложила няколко основни точки за засилване борбата с допинга:

- антидопинговата система да бъде изцяло независима от спортните федерации, от правителства и от организаторите на състезанията;

- отделяне на повече финанси за борба с допинга, за да бъдем винаги една крачка пред нарушителите;

- осигуряване възможност на коректните спортисти да се състезават, независимо от това дали техният спорт, Национален олимпийски комитет (НОК) или държава са санкционирани.

Световната асоциация на спортистите-олимпийци обединява повече от 120 000 олимпийски състезатели по цял свят с мисия да работи в тяхна полза и защита, особено в социалната област. С представителството на 148 национални организации по всички континенти, WOA базира своята дейност на основните олимпийски принципи и идеали, завещани от основателя на модерното олимпийски движение Пиер Де Кубертен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама