Мащабни проекти преобразяват кея на Русе

16:22, 11 май 17 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Русе и Община Гюргево успешно разработиха съвместен проект „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе – Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7“, който представлява комплекс от дейности, насочени към осигуряването на безопасен транспорт чрез подобряване на водните пътища на река Дунав.

Договорът по проекта бе подписан днес от зам.-кмета по европейско развитие д-р Страхил Карапчански и кмета на Гюргево г-н Николае Барбу в Кълъраш, Румъния. Проектът се осъществява по Програма „INTERREG V-A Румъния –България“ 2014 - 2020 г., Приоритетна ос 1, Специфична цел 1.2 „Повишаване безопасността на транспорта по водните и морски пътища“ и е с продължителност 30 месеца.

Дейностите включват изграждането на кей от страна на Община Гюргево и развитие на зоната около канал „Свети Георги“, край естествената връзка с Дунав, с цел подобряване свързаността с паневропейския коридор за воден транспорт.

Община Русе ще осъществи рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал Русе - Център и ще подобри навигационните условия на 3 корабни места, за да могат там да акостират големи пътнически кораби и да се идентифицират необходимите за това инвестиции. Участъкът, в който са разположени трите корабни места е с дължина 480 метра, като акваторията на пристанището в непосредствена близост до стената е много плитка и при ниски води достъпът до нея е невъзможен. При високи води в тази част на залива спират и навигационните дейности.

Проектът е част от местната политика на Общините Русе и Гюргево в областта на подобряване безопасността на транспорта в трансграничния регион и е от голяма важност за създаването на безопасна обща трансгранична транспортна инфраструктура. Чрез строителните дейности ще се подобрят условията на вътрешните водни пътища в трансграничния регион и Долен Дунав, което ще допринесе за по-добрата свързаност с пристанище Гюргево. Изпълнението ще засили сътрудничеството им и ще подобри качеството на живот в региона на трансгранично сътрудничество.

Общата стойност на проекта за двата партньора е 14 368 162,39 лв. Безвъзмездните финансови средства за Община Русе са в размер 9 002 979,49 лв., като общинското участие е 180 059,57 лв.

С този проект, Община Русе успешно продължава дейностите по пълното преобразяване на крайбрежната ивица на града. Припомняме, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е осигурено финансиране за два големи проекта - „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе – 2 етап“ и „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“.

По този начин общата инвестиция с европейско финансиране в крайбрежната ивица възлиза на близо 26 млн. лева.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама