Откриха ХХVІІ издание на Друмевите театрални празници в Шумен

19:30, 11 май 17 / Култура 25 543 Шрифт:
Автор:

Тържествено тази вечер в Шумен бе открито ХХVІІ издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма”. То се посвещава на напусналият ни преди броени дни директор на шуменския театър Илия Раев. Откриването на културния форум се превръща в кулминация на Деня на Шумен и дава началото на Майските културни празници в града.

На церемонията присъстваха кметът на града Любомир Христов, депутатът от ГЕРБ д-р Румен Генов, председателят на местния парламент проф. Борислав Беджев, зам.-кметът по култура Найден Косев.

Снимка: Topnovini.bg

Приветствие към участниците поднесе кметът на Шумен Любомир Христов. В изказването си той подчерта, че за седмица Шумен ще бъде столицата на театъра в България и пожела усешно представяне на всички театрали. След това доаенът на местната театралта гилдия – актьорът Стефан Сотиров издигна хоругвата на театъра.

Снимка: Topnovini.bg

Любомир Христов заедно със зам.-директора на шуменския театър Диана Христова запалиха театралния огън.

Първото представление тази вечер е моноспектакълът на Мариус Куркински „Черното пиле” по разкази на Николай Хайтов. Билетите за постановката бяха изкупени мигновено след пускането им в продажба.

Утре конкурсната програма продължава с вербатим спектакъла „Мир вам” на Студио за документален театър „Vox populi”, а късното представление от 19 часа е „Балада за Георг Хених” на плевенския театър.

Селекционер на тазгодишното издание на фестивала е д-р Ина Божидарова, а за участие във форума са подбрани 11 представления.

Снимка: Topnovini.bg

Жури на фестивала са Бина Харалампиева, Ириней Константинов, д-р Светла Бенева, Теодора Лазарова и Димитър Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама