РЗИ-Разград ще прави анонимни и безплатни изследвания по повод Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

07:00, 21 май 17 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната здравна инспекция в Разград организира различни инициативи по повод Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, съобщиха от здравното ведомство. Здравни експерти ще проведат среща с мултимедийна презентация и материали за самостоятелна работа със студенти от филиала на Русенския университет в Разград. По време на кампанията ще се предостави възможност за доброволно и анонимно изследване за ХИВ и трансмисивни от мобилен екип на здравната инспекция сред възпитаниците на ДДЛРГ „Лудогорие“ – гр. Исперих. По време на кампанията ще се разпространяват здравно - образователни материали и презервативи сред младите хора, с партньорството на Младежкия съвет към ОбС по наркотични вещества в Разград. До 26 май всеки, който желае, може да провери своя ХИВ-статус, безплатно и анонимно. Изследването за ХИВ/СПИН се извършва в лабораторията на РЗИ от 8.30 до 15.30 часа.

Международният Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва в третата неделя на месец май. На този ден през тази година са мобилизирани общо 1 200 неправителствени организации, работещи по въпросите на ХИВ и СПИН в общо 115 държави. В продължение на 34 години Денят се чества ежегодно, като в света се провеждат десетки хиляди бдения, възпоменания, чайни церемонии, помени в храмове и мирни шествия. 

Тази година посланието подчертава необходимостта от намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ, гарантиране на универсален достъп до изследване, лечение и достъп до качествени здравни и социални услуги на всеки, живеещ с вируса, увеличаване на ресурсите (за превантивни програми и програми за изследване и лечение), насърчаване на привличането на хората в дейностите по превенция и подкрепа на засегнатите от инфекцията!

До 16 май 2556 лица са ХИВ позитивни в България. От началотo на 2017 г. са регистрирани 82 ХИВ-серопозитивни лица. В секторите за лечение се проследяват общо 1 212 души с ХИВ към 30 април, като 1 060 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение.  По данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дифицит в страната починалите с ХИВ/СПИН през 2016 г. са 22 лица, а общо от 1986 г. броят на починалите е вече над 1000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама