РЗИ - Добрич отбелязва Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/ СПИН

07:50, 21 май 17 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко прояви организира Регионалната здравна инспекция по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/ СПИН – 21 май. Мотото тази година е „Заедно да спрем СПИН!”

В тази връзка здравната инспекция провежда информационна кампания в област Добрич с раздаване на презервативи и здравно–образователни материали на млади хора.

През май в учебни заведения от Добрич, Тервел, Балчик, Шабла и Ген. Тошево се провеждат обучения по темата. Ще се състои и оганизационно-методична среща с медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване” в Добрич.

От 17 до 23 май се провеждат Дни на отворени врати на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН при РЗИ. Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в КАБКИС, който работи всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17 часа.  

От началото на годината в  страната са регистрирани 82 ХИВ-серопозитивни лица. Към 16 май 2 556 лица са ХИВ-позитивни в България.

41-годишен мъж от Добрич е последният потвърден случай на ХИВ инфекция в областта, сочат данните на Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) при Регионалната здравна инспекция. Това е и единственият случай, регистриран през миналата година в областта. За сравнение, през 2015 година в областта са регистрирани трима болни от СПИН. Двама от тях са били от Добрич и един от Балчик. Двамата са били във възрастовата група между 25 и 29 години, а третият – между 35 и 39 години. През 2014 г. са били двама. Бумът е бил през 2013 г., когато в областта са потвърдени пет случая на ХИВ позитивни пациенти. През 2012 г. броят им е бил трима, а през 2011 г. – един. За миналата година броят на  изследваните за ХИВ лица в областта са 1681, от които 1176 бременни жени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама