Манастир, курорт и варненски район празнуват днес

08:59, 21 май 17 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Денят на светите равноапостоли Константин и Елена започва с архиерейска литургия в едноименния манастир в най-стария морски курорт на България, който също носи техните имена. Тя ще бъде оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и ще започне в 9 ч. По традиция след края й – от 10,30 ч., се провежда литийно шествие с чудотворната икона на двамата светци. То ще започне от манастира, ще стигне до алея „Колелото“ и ще завърши с освещаването на празничния курбан.

Светската програма на празника предвижда откриване на сборна изложба на творбите от ІІІ пленер по скулптура от камък „Докосване до природата“. Те ще бъдат експонирани на поляната с ключовете в курорта заедно с дървените скулптури от миналогодишното издание на пленера.

За децата ще има концерт с участието на артисти от творчески, театрални, вокални и танцови школи, конкурс за рисунка на асфалт на тема „Морско дъно“, лендарт „Дървото на желанията“. Ще бъдат наградени и победителите в литературния конкурс „Морски истории“. Специални гости на тържествата ще бъдат децата, лишени от родителска грижа, от центровете за настаняване от семеен тип „Изгрев“ и „Другарче“ и от дома „Княгиня Надежда“, поканени са да се включат и всички варненски деца заедно с родителите си.

С празничен водосвет от 10,30 ч. в местността Ментеше започват и тридневните празници на район „Владислав Варненчик“. Те предвиждат откриване на детска изложба с творби на лауреатите от конкурса „Децата на Владиславово“ и празнично шествие по бул. „Света Елена“ до читалището „П. Р. Славейков 1928“, където ще има концерт. Там ще бъдат наградени и победителите в конкурса за най-хубава цветна градинка, организиран от районната администрация.

В следващите дни в района предстоят детски спортен празник, лекоатлетически и футболен турнир. Утре вечер е конкурсът за красота „Мис Владиславово“, а във вторник в читалището ще има празничен концерт, посветен на 24 май. Детските атракциони в парка на района, които работят от 19 май, ще продължат да предлагат забавления за най-малките владиславовци до 2 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама