8796 са имениците днес в Бургаска област

10:15, 21 май 17 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почитаме Светите равноапостоли цар Константин и царица Елена днес. 8796 души имат имен ден в Бургаска област, 4186 са те само в град Бургас.

Най-много са празнуващите с името Елена  - 4464 в областта и 2054 в града. Друго известно име сред дамите е Костадинка. 404 са именичките в Бургаско, а в град Бургас те са 194.

Сред господата най-популярното име е Костадин. 1612 мъже се казват така в Бургаска област и 716 в град Бургас. След тях се нареждат тези с името Константин – 982 в областта и 583 в града.

Имен ден днес имат още Коста, Ели, Елка, Елеонора и Константина.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Той приема християнската вяра в края на живота си.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Цариград, а в продължение на 16 века градът носи името му - Константинопол.

Празникът на 21 май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото. Това е времето, през което магически трябва да се осигури бъдещо плодородие и здраве. Обредните практики, насочвани всякога към божествата на огъня и слънцето, сега минават под патронажа на св. Константин и Елена: посещение на църквата, почистване на свещените извори и пиене на вода от тях, т.е. ритуално очистване, обредно хоро начело с иконите, играта в огъня, чрез която се "проверява" благоволението на светеца, курбанът-жертва. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама