Китайски грандмайстор участва в кунгфу спектакъл

14:37, 21 май 17 25 696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайският грандмайстор по вътрешни бойни изкуства Шън Фей ще участва в единствения по рода си кунгфу спектакъл „Небе, Земя, Дао“. Той ще бъде представен във Фестивалния и конгресен център на 3 юни от 18,30 ч. В него участват възпитаници на майстор Шът Фей от варненския клуб „Шън Шъ Тайдзи Багуа“, Ба Гуа Джан клуб „Белият лотос“ от София, врачанския клуб „Китайски бойни изкуства“, както и младите възпитаници на Ушу клуб „Шън Лун“ - Варна.

Шън Фей е пето поколение майстор в линията Лян шъ Ба Гуа Джан и приемственик на линията Дзян шъ Тай Дзи Цюен. На 13 години започва да се обучава във външните бойни стилове Шао Лин Цюен и Ба Дзи Цюен, а след 26-годишна възраст започва да тренира при най-добрите вътрешни майстори в Китай вътрешните бойни стилове Ба Гуа Джан, Тай Дзи Цюен и Син И Цюен. Печелил е неколкократно първи награди от демонстрации по бойни изкуства в Китай, организатор е на първия турнир по смесени свободни боеве във Варна и на няколко спортно-артистични спектакъла. В България майстор Шън Фей основава няколко клуба по вътрешни бойни изкуства и създава свой автентичен почерк „Шън шъ Тай Дзи Ба Гуа“, на който всяка седмица обучава ученици в клуба си във Варна.

Дългата история на китайските бойни изкуства започва преди повече от пет хиляди години, обединявайки в себе си бойния опит на непрекъснато воюващите китайски армии и ученията на трите големи културни традиции на далечния Изток – будизъм, даоизъм и конфуцианство. По това време в Китай се зараждат различни стилове и школи, които най-общо се разделят на вътрешни и външни. И до днес повечето хора познават бързите и твърди техники от манастира Шао Лин, докато по-меките удански техники на вътрешните бойни школи остават дълбоко пазени и трудни за овладяване, дори и след дългогодишни тренировки.

Най-големите китайски вътрешни бойни стилове са Ба Гуа Джан (Дланта на осемте триграми), Тай Дзи Цюен (Юмрукът на Великия предел) и Син И Цюен (Юмрукът на съзнанието и формата). Всички вътрешни бойни изкуства се базират на енергийни занимания, използващи специални дихателни упражнения (Ци Гун) и техники за отпускане. Буквално преведено „Ци Гун“ означава работа с енергията, а „Ци“ е универсалната космическа енергия, която прониква всичко съществуващо и го подхранва.
Вътрешните бойни изкуства развиват мекота и естественост на движенията, не наблягат на агресията, а на омиротворението, не използват силата на мускулите, а на енергията „Ней Гун“, развиват дълбока вътрешна релаксация и осигуряват правилно движение на енергията Ци по цялото тяло. Качествата, които добива практикуващият, се натрупват бавно и постепенно, но остават за цял живот, а ползите далеч надхвърлят спортните постижения и оздравителни ефекти. Философията им сочи пътя към Дао - на вътрешна трансформация и духовна реализация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама