Приключи четиридесетото юбилейно издание на Националния студентски литературен конкурс Шумен – 2017

15:07, 21 май 17 25 813 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С дискусия на тема „Литературата – памет и(ли) паметник“, която се проведе днес от 10.00 часа в „Културен радиосалон – Студио 3“ на Радио Шумен, приключи Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ – Шумен 2017.

Дискусия на тема „Литературата – памет и(ли) паметник“ се проведе в „Културен радиосалон – Студио 3“ на Радио Шумен. Снимка: Topnovini.bg

Това бе й последната проява на тридневния литературен празник за студентите от 15 български университета.

От 11.30 часа се състоя официалното награждаване на лауреатите от конкурсната програма и с тази церемония, пред паметника на Иван Пейчев в Шумен,  се закри тазгодишното издание на конкурса. Присъстваха ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев, началникът на общинския отдел „Култура“ Десислава Златева, лауреати на конкурса и почитатели на студентското творчество.

Първокурсничката от магистърска програма „Литература, кино и визуална култура“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Елена Ташева спечели Голямата награда на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ – издаване на книга от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски“.

Началникът на общинския отдел „Култура“ Десислава Златева връчва наградата и букет цветя на Елена Ташева. Снимка: Topnovini.bg

Финансовото обезпечаване на наградата е от Община Шумен.

Елена Ташева се представи в раздел Поезия. Тя е студент в I курс, магистърска програма, и участва за трети път в Националния студентски литературен конкурс, като в предишни издания е печелила поощрение за стиховете си.

Публиката определи за свой фаворит Емине Садкъ от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“. Второкурсничката в специалност „Връзки с обществеността“ регистрира свои стихове за участие в конкурса, но в четенията представи проза, която й донесе наградата.

Първата награда в раздел Поезия е за Лилия Кирилова Трифонова от Софийския университет „Свети Климент Охридски, III курс, специалност „Българска филология“.

Журито в състав: Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и Петър Чухов, определи две втори награди в раздел Поезия. Те са за Александра Георгиева Христова от Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и за Александър Юлиянов Николов от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“.

Доц. д-р Пламен Дойнов, част от журито, пред паметника на големия поет Иван Пейчев. Снимка: Topnovini.bg

Две са и поощренията – за Габриела Антова Манова от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Денис Айдън Нуф от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“.

Първата награда за белетристика е за Светозар Ивайлов Иванов, докторант от Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Второто място е за Полина Петрова Иванова от Медицинския университет във Варна.

Първа награда в раздел Критика не се присъжда, но журито определи две втори награди. Те са за Нели Йорданова Кирилова и за Александър Христов Христов, и двамата от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“.

Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ се организира от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Студентския съвет. Куратор на събитието тази година бе доц. д-р Юрий Проданов, който е председател на Общото събрание на Университета и ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама