Изложби и концерти изпъстриха европейската нощ на музеите в Добрич

15:11, 21 май 17 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредица от инициативи организираха Регионалният исторически музей и Художествената галерия в Добрич в събота в рамките на Европейската нощ на музеите.

В дом-паметника „Й. Йовков“ проявите започнаха с концерт на детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с диригент Адриана Димитрова. Млади артисти от театрална студия "Зорница" при Народно читалище "Йордан Йовков - 1870" - Добрич, с ръководител Ема Георгиева представиха откъс от популярната пиеса на Валери Петров "Когато розите танцуват".

В музея в градския парк бе открита изложбата на Историческия музей „Искра“ в Казанлък „С ухание на казанлъшка роза“. Присъстващите се насладиха на изпълнения на „Капитан Брас Бенд“ при СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Борислав Капитанов. Там музикално-танцова програма изнесоха изпълнители от студиото  за поп-рок певци „Сарандев“ при Общинския младежки център с вокален педагог Елена Карабельова и артцентър „Палитра“ с арт директор Иван Иванов.

 

Много голям интерес предизвика скулптурната таксидермия, представена от препаратора Стоян Нонев. Малки и големи с интерес наблюдаваха демонстрираните от него етапи при препарирането на антилопа.

В Нощта на музеите в зали 1 и 2 на галерията бе открита ретроспективна изложба на художника Явор Цанев. Тя представя част от творчеството му – живопис и графика, които семейството му съхранява. Интересни са неговите философски размисли, които могат да се прочетат в залата - за изкуството, за спецификата на живописта, за свободата на художника, събрани в Тетрадките му. Творческият свят на Явор Цанев е населен с персонажи от древността, странни същества ни препращат към фантастични светове, изпълнени с тишина и красота. Нежни и лирични, те ни водят към така мечтаната хармония на духа. Явор Цанев има многобройни самостоятелни изложби и над двайсет участия в колективни изложби.

 

В Художествената галерия в Добрич се състоя представяне на списание „Антимовски хан” -  издание за животопис и култура, по случай 20 години от създаването му. С музикално изпълнение на акустични китари се представиха Диян Димитров и Андрю Потър.

Посетителите имаха възможност от до 24 часа да разгледат постоянната експозиция – живопис, скулптура, хартия. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама