Изложба на 70-годишен самобитен дърворезбар бе открита в Тервел в Нощта на музеите

16:50, 21 май 17 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Самостоятелна изложба на самобитен 70-годишен дърворезбар от село Жегларци бе открита в Тервел в Нощта на музеите, съобщи заместник-кметът на Общината Дияна Илиева. Творбите на местния творец Георги Енчев Петров са изложени в една от залите на тервелския музей.

Георги е работил като изкупчик на тютюн, но винаги е обичал да рисува. Пренася рисунката върху дърво, по-късно тя се превръща в дърворезба. Без да следва примера на майсторите в занаята, самоукият дърворезбар е много богат на идеи. Върху паната можем да видим красиви цветни букети, кораби и галери, ликовете на Богородица и Христос, образите на велики българи като Йордан Йовков, Васил Левски, Христо Ботев и др., обясни Илиева.

Майсторът работи предимно през зимния сезон, когато не е зает със земеделска работа. За да запази спомена за създаването на всяка творба, на гърба и той записва началната и крайната дата на създаването й.

Изложбата е посветена на 70-годишния юбилей на самобитния творец. Тя е организирана от народно читалище „Дора Габе“ в с. Жегларци и Община Тервел. На откриването присъстваха приятели и колеги на юбиляра, граждани и семейството на една от дъщерите му.

70 години са само част от историята. Но от видяното от паната в залата на музея в гр. Тервел можем да кажем, че Георги Енчев Петров оставя на семейството и близките си богато наследство от дърворезби, от които могат да научат много. Защото дървото разказва…

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама