Ердоган: Извънредното положение няма да свърши скоро

17:14, 21 май 17 / Свят 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Извънредното положение в Турция няма да приключи скоро, а ЕС или да си държи на дадената ни дума, или всеки да си върви по пътя. Това заяви президентът и новоизбран лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган пред извънредния конгрес днес, предаде БГНЕС.

Решението си да обяви извънредното положение за безсрочно държавният глава аргументира с необходимостта от пълното унищожаване на сепаратистките и терористичните организации като кюрдската ПКК, ДАЕШ /Ислямска държава/ и ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен. Той се позова и на факта, че 15-20 терористи са изправили на нокти Франция и там извънредното положение продължава вече година и половина.

„Тук въпросът е за оцеляването на независимостта на страната и народа ни, за бъдещето. Основният въпрос не е нито моята прошка, нито наказанието. Не мисля, че на света има страна, която да е преживяла толкова много и да е обвързана с принципите на правовата държава повече от нас. Питат ме кога ще бъде отменено извънредното положение. Няма да бъде отменено! Докато тази страна не постигне спокойствието и благоденствието, защо да приключи извънредното положение? Преди да дойдем на власт, дълги години имаше извънредно положение, днес е друго“, отсече Ердоган. Той предупреди ЕС, че заради лицемерното му отношение към Турция процесът на присъединяването на страната е в застой, но Анкара няма да позволи народът й да бъде презиран, маргинализиран и наказван заради различията си, и никой, особено младите хора, не трябва да имат колебания за свободата си.

„Демокрацията не е само думи, а дела и реформи. Нямаме намерение да търпим повече двуличието на ЕС, който унижава честта и достойнството ни, и или ще удържи на думата си, или всеки да прави, каквото си иска. Въпреки всичко, нашият избор е да продължим пътя си заедно с ЕС. Но тук решението е в ръцете на ЕС. Пътуванията ми само през последния месец показаха, че пред Турция има още по-големи хоризонти. Най-важното, което преживях през последните 10 месеца, това са двете дати, които са приоритетни за бъдещето на страната ни – 15 юли /опитът за преврат от миналата година/ и 16 април /референдумът за поправките в конституцията от т.г./. Подобни събития са критични точки в историята на народите“, посочи Ердоган.

Той подчерта, че след 15 юли м.г. нищо от предишна Турция вече няма да се повтаря да продължава, и всеки трябва да е наясно с това. Волята на народа от априлския референдум е вдъхнал нови сили на ПСР, но вече няма шанс тя да държи властта с 34% или 49,5%, оттук нататък летвата се вдига до 50+1%. „Сложността на тази цел видяхме при президентския вот и сега на референдума. Програмата ни предвижда, от една страна, издигане на демократичните ни завоевания и, от друга, увеличаване на инвестициите в икономиката. А днес най-силният ни източник са общините и призовавам кметовете, прегърнали визията на ПСР, да вървим заедно за развитието на градовете и на партията. Този конгрес днес е новото възраждане и новото учредяване на ПСР, това е партията на 80 милиона съотечественици“, посочи още Ердоган. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама