Стотици почетоха паметта на загиналите герои в майските събития от 89 -та година

18:21, 21 май 17 / Политика 25 727 Шрифт:
Автор:

„Преди 28 години насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани предизвика тяхното масово възмущение. Само че това възмущение не би било достатъчно за свалянето на тоталитарния режим на Тодор Живков, ако не беше канализирано именно под ръководството на нашия лидер д-р Ахмед Доган, почетния ни председател“, това заяви на традиционния събор по повод майските събития от т.н. Възродителен процес Мустафа Карадайъ, председател на ДПС. Домакин на тазгодишните чествания е община Каолиново. Мотото е „Свобода, единство и толерантност“.

Днес отдаваме почит на героите от онова време, а ние сме техни наследници, посочи лидерът. Той припомни тезата на партия ДПС от преди две години, че допускането на крайни националисти във властта е много опасно, а езикът на омразата трябва да си отиде. Това обаче не се е случило.

Карадайъ припомни казаното от лидери на ГЕРБ в пострадалото от взрива в Хитрино, че етническата толерантност е нещо много важно. И християни и мюсюлмани трябва да градят заедно. „Опитват се да го преписват като собствени заслуги“, категоричен бе той.

Според него и ДПС има принос за възстановяването на селото след експлозията миналата година.

 

Карадайъ не скри възмущението си, че в управлението на страната са включени крайни националисти независимо , че Съветът на Европа в свои доклади ги определя като фашистки организации. Участието на националистите е крайно опасно за нашата Родина, по думите на оратора.

„Със силата на нашето единство ще продължаваме да се борим за правата, свободите и за демокрацията“, обяви лидерът. Думите му бяха прекъсвани от аплодисментите на стотиците присъстващи на стадион „Победа“ в с. Пристое.

В емоционалното си слово председателят засегна и темата за предателите, които са се опитали да подменят ДПС, но са изхвърлени. „Тези предатели бяха толерирани и получаваха подкрепа, но те вървят с фалша и лъжата да търсят идентичност“, категоричен бе Карадайъ.

 

Той съобщи за една тревожна тенденция, че предателите са принудили някои имами да се занимават с политическа дейност. „Резултатът от политическата дейност на нашите имами и на тези предатели е Валери Симеонов днес да е вицепремиер, а крайните националисти да бъдат във властта““, обобщи Карадайъ.

Той призова Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание да вземе мерки. И ако духовното ръководство не вземе мерки тогава мюсюлманите ще вземат мерки.

Председателят опроверга лъжите, че ДПС е против Република Турция. И допълни, че партията винаги е отстоявала „силната демократична светска република на Кемал Ататюрк, да бъде член на Европейския съюз“.

Доста остър по повод назначениета на крайни националисти в управлението на страната беше и зам.-председателят на Парламентарната група на ДПС Хамид Хамид. „Днес никой няма право да се крие зад имената на зам.министри и директори на дирекции“, отсече шуменският депутат. Като виновни за това в управлението на европейска България да има фашистки елементи са виновни двама – предателят Лютфи Местан и Бойко Борисов, „който им е отворил широко вратата“.

 

От Пристое депутатът ясно и категорично призова премиера и ръководството на партия ГЕРБ, незабавно да бъдат издухани фашистите от властта, защото ще ги издуха силният вятър от Пристое.

„Месец май е тъжен месец са ДПС, защото ние сме дали свидни жертви“, заяви от трибуната на събора евродепутатът Илхан Кючук. По думите му героите от Каолиново, Пристое и Таодор Икономово са направили България да бъде част от Европейския съюз.

Той припомни тезата на ДПС -майските събития да влязат в учебниците по история на България. За пример той даде събития от Унгария, Чехия и Полша които отдавна са в учебниците по история на тези народи.

„Ние дължим на нашите герои, на историята, един правдив прочит“, подчерта Кючук.

Той представи една тъжна действителност – България, която се гордее със спасяването на своите евреи днес се управлява от крайни националисти. Това е само на една крачка от фашизма, лаконичен бе евродепутатът.

Според него няма как България да бъде успешен председател на Съвета на Европейския съюз с това управление. „Това не е демокрация“, обобщи Кючук. Той повтори думите на Хамид Хамид, този който е поканил фашистите във властта е Бойко Борисов и прогнозира, че историята ще тежи на неговите плещи.

Силно бе аплодирана и емоционалната реч на зам.председателя на Народното събрание и шуменски депутат д-р Нигяр Джафер.

„Ние сме длъжни да разказваме на тези, които идват след нас какво се е случило в онези далечни майски дни. „Едни хора тръгнаха по площадите, за да защитят името си, достойнството си, езика си. Да кажат „не“ на това да погребват своите мъртъвци в общи гробища. Да заличават арабските имена от надгробните камъни“, заяви д-р Джафер. Тя припомни картина в черни краски, когато държавата е излязла срещу протестиращите мюсюлмани с танкове, автомати и какви ли не оръжия.

В първите редици вървяха децата и жените. Загинаха хора, припомни депутатът пред притихналата аудитория. Някои бършеха сълзите си.

Д-р Джафер засегна и темата за Голямата екскурзия. „Времето, казват, че лекува. Не, не лекува, спомените може да поизбледнеят, но болката остава“, добави зам.-председателят на 44-я парламент. Ние не сме забравили, каза тя.

 

Според нея е политическа деменция днес да се правят грешни ходове, които тогава и Тодор Живков е направил назначавайки хора с турски имена с цел да интегрира мюсюлманите.

„Всички ние трябва да се замислим какво ще направим за бъдещето на нашите деца. Нека не забравяме уроците на времето“, заяви домакинът на честванията кметът на Каолиново Нида Ахмедов. Според него именно от Пристое е започнал демократичният път на България. По думите му идващото поколение са горди потомци на хора, които не са се уплашили от танкове и автомати. И са сложили край на тоталитарния режим.

Гости на честванията бяха много гости от Турция, евродепутати, членовете на ръководството на партията Четин Казак, Рушен Риза и Камен Костадинов. А също и депутати в 44- я парламент, кметове на кметства и общински съветници. Шуменски регион бе представен от областния председател на ДПС Шумен Айсел Руфад, кметовете на Венец Нехрибан Ахмедова и на Върбица Мердин Байрям.

За тъжните събития през 89-та година с послание за вярата, мечтите и любовта напомни спектакълът „Легенда“ , представен от Театрално-музикален център Разград.

На гробовете на загиналите бяха поднесени венци и цветя в селата – Кус, Тодор Икономово,Климент и Пристое.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама