Потвърдиха, че знакова част от Еверест вече не съществува

23:45, 21 май 17 / Свят 25 1183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски алпинист потвърди за „Гардиън” ( Guardian) информацията, че част от пътя към Еверест, известна като „Стъпката Хилари” се е срутил при мощното земетресение през 2015, пише вестник "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

„Стъпката на Хилари” е наречена така в чест на новозеландския алпинист и изследовател Едмънд Хилари, беше почти вертикален 12-метров склон на Еверест и най-вероятно е разрушен при земетресението в Непал през 2015 година.

„Това се говореше още миналата година. Тогава аз се изкачвах, но не бяхме уверени, че „стъпката” се е разрушила заради големия сняг. Тази година мога да съобщя, че тази част от върха, наречена „Стъпката на Хилари” определено вече не съществува”, обяви Тим Моздейл.

Моздейл се качи на Еверест за шести път на 16 май публикува снимка на това, което е останало от „стъпката на Хилари” като отбеляза сериозните опасения по повод на възможността да се мине безопасно през мястото, където по-рано е бил склона, заради променения терен.

„Стъпката на Хилари” се намираше на 8790 метра височина и се смяташе от алпинистите за последното препятствие по пътя към главния връх Еверест висок 8848 метра.

На високия 8848 м връх документирано първи се качват легендарният новозеландец Едмънд Хилари и непалецът Тензинг Норгей.

Едмънд Пърсифъл Хилари почина на 88 през 2008 година след бронхопневмония. Шерпът Тензинг Норгей умира на 9 май 1986 г. в Индия.

Именно в скалата, която по-късно наричат „Стъпката на Хилари” новозеландецът открива начина да я преодолее като успява да забие клинове между леда и скалата.

През 1984 година Христо Проданов стана първият българин на Еверест. Постижението му да изкачи за първи път без кислород върха по Западния гребен остава записано в историята на изкачванията. Проданов остана завинаги под върха. Още няколко българи са се изкачвали на Еверест. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама