Международна конференция за приноса на БПЦ за спасяването на българските евреи

18:23, 24 май 17 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международна конференция на тема: „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – Приносът на Българската Православна Църква за спасяването на българските евреи“ ще се състои на 25 май 2017 г. във Военния клуб – София. Начало - 9.00 ч., предаде БГНЕС.

Научният форум се организира по повод номинацията на Българската Православна Църква за Нобелова награда за мир за 2017 г., за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

Предложението за високото признание е внесено в Нобеловия комитет от бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Сне, от професора по право от Университета в Хайфа Моше Кешет и от адвокат Моше Алони, и е подкрепено от над 200 наследници на спасени български евреи.

Със своята решителност и последователно следване на библейските и нравствени идеали Българската Православна Църква вдъхновява българската общественост за съпротива срещу прилагането в страната ни на закони, дискриминиращи евреите.

Докладите от конференцията целят, от една страна, обективно и безпристрастно, през призмата на историческия поглед, базиран на архивни проучвания и документи, и от друга – през оживелите спомени на оцелели очевидци и техните потомци да поставят фокуса на общественото внимание върху съхраняването на човешкия живот като висша ценност, фундамент на международния правов ред.

Съорганизатори на форума са: Богословският факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Висшият адвокатски съвет, Асоциацията на жените-адвокати, Съвета на Софийска Адвокатска Колегия, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Секция „Теология“ към Съюза на учените в България.

Предвидено е издаването на двуезичен сборник с материали от конференцията със съдействието на Дирекция Вероизповедания при Министерския съвет. Изданието ще съдържа статии на известни учени от България, Израел, Германия и САЩ, в които са обхванати проблеми от различни области: история, богословие, архивистика. Акцентът пада върху устойчивостта на моделите на поведение в контекста на паметта за Холокоста и ролята на Св. Синод на Българската православна църква за спасяването на българските евреи като проява на действен хуманизъм и защита на свещения характер на човешкия живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама