Павлова: Министерството за Българското председателство на ЕС има устройствен правилник

13:27, 31 май 17 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Интеграцията на всички държави от Западните Балкани ще бъде приоритет на Българското председателство на ЕС. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС за 2018 Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

На днешното заседание на Министерски съвет бе приет устройственият правилник на новосъздаденото министерство за Българското председателство на Европейския съюз.

„С това досега съществувалият Национален център за българското председателство беше трансформиран в министерство, което става негов първоприемник. То е с щатен състав от 70 бройки, в които влизат и досегашните 50, които бяха в Националния център“, уточни Павлова.

Тя обеща да продължи подготовката и координацията на българското председателство. В своята работа като министър Павлова ще бъде подпомагана от Дирекцията в МС „Координация на Европейските въпроси“.

На днешното заседание е бил проведен и един от двата задължителни брифинга тип обучение на високо ниво за премиера и всички министри от МС относно това какви са техните роли, функции и ангажименти в рамките на предстоящото председателство, обясни министър Павлова.

„Брифингът премина успешно. От тук нататък всеки един от моите колеги министри има ангажимент да премине и индивидуални обучения, които ще са от Секретариата на Съвета по съответните теми и досиета. Очаква се България да работи в рамките на своето председателство по 150 досиета“, каза още тя.

Павлова обяви, че днес по нейна покана в София ще се проведе и последната среща на триото на председателството с Австрия и Естония. Това е заключителната среща за приемането на нашите приоритети като част от приоритетите на триото.

„Ще дебатираме по основните приоритети на триото. Приоритет номер 1 е заетост, растеж, икономическо развитие, енергиен и дигитален съюз. Вторият приоритет е свързан със сигурността и миграция. В този приоритет България поставя своя специален фокус – визията към Западните Балкани. Това ще е един от важните проблеми. В рамките на този приоритет е европейската перспектива за всички държави от Западните Балкани. На трето място е Европейският съюз като глобален играч“, подчерта Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама