Китай се съгласи да спре кибератаките си срещу частния сектор в Канада

08:17, 26 юни 17 / Свят 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай подписа споразумение с Канада, с което обеща да спре финансираните от китайското правителство кибер атаки срещу канадския частен сектор. Документът е бил предварително обсъден в петък в Отава от представителя на Китайската комунистическа партия Уанг Йонкинг и канадския съветник по националната сигурност - Даниел Джийн. Това съобщи БГНЕС.

Новоподписаното споразумение обаче обхваща единствено икономическия шпионаж, изразяващ се в хакване на корпоративни тайни и кражба на интелектуална собственост. Той не засяга кибер престъпленията срещу канадското правителство или армия, посочва "Глоуб и Мейл". А именно това притеснява канадските власти.

Миналата седмица канадският Център за сигурност на телекомуникациите изрази мнение, че има голяма вероятност хакери да се опитат да повлияят на изборите през 2019 г. Поради тази причина центъра, който е и разузнаванелната агенция, разкри плановете си да предоставя на политическите партии съвети как да се предпазят от евентуално кибер посегателство.

"Центъра за сигурност на телекомуникациите (CSE) ще предлага съвети и препоръки на политиците и на канадските политически партии. Кибер сигурността е екипен императив и никоя организация не може да я постигне самостоятелно", подчерта тогава директорът на CSE Грета Босенмайер.

Според разузнавателните сили досега в страната не са били засичани подобни опити за кибер влияние, но предвид ситуацията в световен мащаб е много вероятно на следващите избори да има такова. Според Центъра федералните политически партии и лица, както и медиите са най-уязвими на нападения от хактивисти (термин, обозначаващ хората, които използват хакерски методи, за да налагат своите политически и социално ориентирани възгледи и идеи. Такива са примерно групата на Анонимните. - бел. авт.). Очаква се техните атаки да бъдат добре планирани и насочени към дискредитиране на кандидати, изземане на конфиденциална информация от партиите и манипулиране на данните от вота. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама