Любомир Христов: Искаме администрацията да работи за хората

09:46, 26 юни 17 25 506 Шрифт:
Автор:

Често благодарите на шуменци, че са ви гласували доверие. След година и половина управление в общината на 10-тия град на България смятате ли, че сте оправдал това доверие г-н Христов?

- Оценката за управлението ще я дадат моите съграждани. И така е редно.

Наследихте от бившето ръководство на общината 35 милиона задължения. Трябваше да спасявате лошо изпълнени и недовършени проекти. Силният екип, с който работите ли ви помогна да се справите със ситуацията?

- След като встъпихме в длъжност, след две седмици управление установихме, че трябва да спасяваме няколко проекта. Имаше опасност проектът за водния цикъл да фалира общината. Средствата, които трябваше да се върнат бяха от порядъка на 70 милиона заради незавършената пречиствателна станция за отпадъчни води. Ако не бяхме успели да фазираме проекта, общината трябваше да ги възстанови. Реалните задължения, които ни бяха завещани и които се наложи да  възстановим, бяха 35 милиона. Тук влизат кредитите, изтеглени от предишното ръководство. Стари задължения, непризнати суми по водния цикъл, санкции по лошо изпълнени проекти.

Успяхме все пак да спасим проекта за водния цикъл благодарение на премиера Борисов  и на Томислав Дончев, който отговаряше за европроектите. Слючихме допълнителен договор за близо 14 милиона. И вече имаме изградена модерна пречиствателна станция за отпадъчни води. Иначе трябваше да плащаме неустойка в размер на целия  проект.

Искам да благодаря на колегите, с които работя. Ако не бяхме заедно, едва ли щяхме да успеем.

Имаше проблеми и по проекта „Оттук започва България“, нали?

-Да, не бяха довършени повечето от сградите. А срокът беше изтекъл. Завършихме ги, но и по този проект бяха върнати  около 600 000 лева.

Благодарение на добрата организация, която създадохме, подготвихме и проектите по оперативната програма „Региони в растеж“. Вече не веднъж съм казвал, че в т.н. „готови проекти“, които наследихме, нямаше нито един с изрядна документация, нямаше нито едно разрешително за строеж, а в някои от папките имаше само заглавия на проектите. Знаете, че още от първи ден се заехме да решим и проблема с кабелите, които висяха безобразно и грозно в Шумен. И продължаваме да работим по този въпрос. Потърсихме и прокуратурата за съдействие.

На фона на тези започнати и недовършени проекти как си обяснявате огромните хонорари, които са получавали ангажираните с реализацията им от предишната кметска администрация. Говорим за сериозни финансови бонуси от порядъка на 30-40 хиляди?

- Не бих искал да коментирам. Има други органи, ако проявят интерес, могат да проверят. Нямам нищо против  служители да  получават хонорари, но нека да има бонуси само за добре свършена работа. Когато нещо не е свършено, не можеш да получаваш хонорари.

При така изброените огромни задължения не е ли истинско предизвикателство финансовата стабилизация на общината?

- Права сте, така е. Само за една година сме икономисали 1 милион от електроенергия и от горива. Стремим се да намалим, колкото се може разходите. В същото време целта ни е да подобрим стандарта на нашите съграждани.

Казвате, че хората искат да се проведе разследване и някой да понесе отговорност за несвършената работа. След доста открити  нарушения вече има ли дадени на прокурор  длъжностни лица от общината?

- Ние сме изпратили в прокуратурата материали с констатирани нарушения. Не мога да кажа дали има престъпление. Други трябва да кажа. Прокуратурата си върши работата и се надявам, че когато са готови, ще научим истината.

Има ли моменти, когато се чувствате безсилен? Може би като бивш директор на Областната дирекция на МВР Шумен отчаянието в трудни ситуации ви е непознато като емоция.

- Не съм се чувствал безсилен. Задавал съм си обаче въпроси, как може толкова неща да са оставали незабелязани от голяма част от администрацията. Да кажем за преместваемите обекти, въпрос, който сега вълнува много граждани. При проверка, три месеца преди местните избори 2015 г., е констатирано, че голяма част от обектите ползват много голяма площ, но плащат малък наем. Има други обекти, които пък от 2008 г. не са плащали наеми. С лош външен и неугледен вид са над 85 бараки. Но за да няма проблеми предишното ръководство на общината не е предприело  мерки за налагане на някакви правила и стандарти. Това носи негативи върху мен като кмет и екипа, с който работя. Искам промяна – градът да има приятен облик за окото на шуменци.

Не веднъж сте заявявал като успех подобряването на обслужването на гражданите. Бившият областен управител на Шумен Валентин Александров обаче е на друго мнение. Той обяви, че има негативни наблюдения относно работата с клиенти, цитирам на територията на община Шумен. Става дума за проявени от общински служители високомерие и надменност. Александров беше категоричен, че не може да води сам битката с чиновниците. Вие как се справяте, ако получите сигнали за грубо отношение?

- Сигурно г-н Александров има основание. Бих бил благодарен, ако назове служителите, които са му направили лошо впечатление. Редовно на оперативките с колегите говорим за отношението на общинските служители към гражданите. Това е един доста труден процес. Няма как с магическа пръчка да промениш характера на определен човек. Но искаме да подобрим отношението на общинските служители към гражданите.

Обещахте да намалите бюрокрацията. Да се съкрати времето за издаване на разрешителни, като условие за облекчаване на бизнеса и привличане на инвестиции. А от това зависи икономическия просперитет на Шумен. Надявам се, че това от пожелание постепенно ще се превръща в реалност.

- За това дали сме успели да постигнем някакъв резултат могат да кажат инвеститорите. В нашата програма е заложено като приоритет да се чуе мнението на инвеститорите. А доброто отношение на общинските служители към предприемачите е от голямо значение. Важно и българските, и чуждите инвеститори да дойдат и да вложат парите си в нашата община. Когато на гишето те посрещне една намръщена служителка, това неминуемо ще повлияе и върху отношението ти към общината. Всяка грешка на един служител трупа негатив към цялото ръководство на общината.

Повод за гордост е предстоящото изграждане на многофункционалната спортна зала в Шумен. Строежът е финансиран с 8, 5 от държавния бюджет.“ Арена Шумен“ и други подобни обекти могат ли да бъдат условие градът ни да участва в класацията за най-добър град за живеене?

- Много е рано да претендираме за най-добър град за живеене. Надявам се, че с общите усилия на шуменци и на инвеститорите, които идват в нашия град ще променим неговия облик. И да не е най-добрият, но град, в който нашите съграждани изпитват удоволствие от това, което е съградено, и се чувстват добре. Шумен има дадености. Имаме прекрасна природа. Гордея се, че заедно с екипа ми успяхме да привлечем за кратко време много инвеститори.

В Индустриалния парк кипи строителство. Имаме сключени повече от 27 договора за саниране. От работата по новите обекти служителите на Община Шумен не получават никакви допълнителни възнаграждения.

С преструктуриране на общинските предприятия беше ли постигната поставената цел за повишаване на ефективността им и избягването на дублирани дейности?

 - Да, аз смятам че това е една много добра тенденция. Почти сто процента от ремонтите се извършват от общинска фирма. Не участват външни фирми. Замисълът е точно такъв, когато нещо не е свършено, както трябва ние можем да търсим отговорност. А не както се е получавало досега.

Какво се е получавало?

Строителни фирми не са си свършвали работата както трябва и сега ние тръгваме да ги търсим да си отстранят недостатъците. Само че не можем да ги открием. Изчезнали са. Продадени са.

Като приоритет откроихте общинската образователна политика. Има ли резултат от тази амбиция, така че образователният модел да отговаря на съвременните социално-икономически и демографски характеристики в региона и на реалните потребности на трудовия пазар?

-Ние проведохме среща с директорите на училищата. Среща предстои и с Регионалното управление по образование и представители на местния бизнес. В момента се изграждат три завода, за които ще са необходими над 600 служители. Планирано е изграждане и на други предприятия. Необходима е квалифицирана работна ръка. Именно затова потърсихме директорите на училища и бизнеса. И да се следят тенденциите на пазара на труда. Практическото обучение да се провежда в предприятията. Целта е обучаемите да добият реална представа какво ще вършат. И след завършване на средното  образование адаптивният период на служителя да бъде изключително кратък.

На министъра на културата връчихте папка с аргументи Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ да придобие статут на паметник с национално значение. Оптимист ли сте, че така паметникът ще стане привлекателна туристическа дестинация, което е плюс за града ни?

- Да, това е въпрос, който с години не е решаван. 36 години паметникът е с неясен статут. Предполагам, че преди мен също са правени  такива опити. На място отидохме с министъра на културата Боил Банов. Той остана очарован от това, което видя. Имам уверението, че действително монументът „Създатели на българската държава“ ще стане паметник с национално значение. И така общината ще може да участва в различни европроекти. Ще може да получава средства от Министерството на културата.От шест години по паметника не са извършвани никакви ремонти или ако са правен, те са малки и частични.

Не мога да не ви попитам – диалогът общинска администрация – общински съвет ефективен ли е,  работи ли в интерес на гражданите?

- Искам да благодаря на колегите общински съветници от всички политически партии. Вярвам, че и за в бъдеще, когато става дума за интересите на нашите съграждани, винаги  ще получаваме подкрепа. Важно е да има пълноценен и прагматичен диалог и взаимодействие.

Снимка:Topnovini.bg

В каква посока този диалог би могъл да стане по-добър, според Вас?

- По-добро взаимодействие от настоящото едва ли ще се получи. Разбира се има съветници, които са представители на наши опоненти, но бих искал да помоля всички да мислим по-реално. Да загърбим  популизма и да работим за града. Да бъдем реалисти. Защото днес аз съм кмет. Но след време някой от тях може да стане кмет.

В интервю кметът на София Йорданка Фандъкова споделя, че обича да се разхожда в столицага и да общува с хората. Вие как гледате на такава практика?

- Ходя пеш в града. Ежедневно общувам с хората. На никого не съм отказал, когато поиска среща с мен. Опитвам се да решавам по накакъв начин проблемите на хората. Няма как да приемам всеки ден, тъй като има много административна работа, която трябва да свърша.

А какво мислите по двата най-наболели проблеми към днешна дата – вода, която не повишава качество си, но ще повиши цената си поради лоши финансови резултати. А също и за негативните финансови резултати, констатирани в МБАЛ.

- Относно водата, нека да спрем с популизма. Досега са правени частични опити да се подобри качеството на водата. Когато бях депутат със съдействието и на г-жа Донка Иванова успяхме да осигурим 400 000 лева да бъде изработен работен проект, на базата на който ще претендираме за средства за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода. И продължаваме стъпка по стъпка. Нека шуменци да си спомнят обаче. 35 години нищо не беше направено по въпроса за чистотата на питейната вода. Включително и от предишния екип. Сега, когато вече има работен проект, когато обсъждаме, откъде ще дойдат средствата, с които да бъде изградена, когато обсъждаме и  алтернативните източници, някои се бият в гърдите и казват, че  питейната вода е техен приоритет. Как, какво точно са направили? Какъв е техният макар и мъничък принос? Защо не ги питате? Спомнете си и друго.  Правителството на Орешарски отпусна  средства и после си ги прибра. Защо? Защото Шумен нямаше готовност. А защото тогава не беше готов работният проект, пак други трябва да отговарят. И още нещо. Предварителните изчисления за пречиствателната станция  бяха от порядъка на повече от 20 милиона лева. В идейния проект старата площадка за изграждане на съоръжението беше върху отчуждени земи на 35 собственици. Представяте ли си, ако само един от тях не се беше съгласил с цената, която  трябваше да му плати общината? Никога нямаше да се построи пречиствателна станция.

Аз обаче съм убеден, че до края на моя мандат ще започне изграждането на пречиствателна станция за питейни води.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама