Румънски екс президент оглави партия, която ще се бори за обединение с Молдова

11:09, 26 юни 17 / Свят 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият президент на Румъния Траян Бъсескубеше избран за почетен председател на молдавската Партия на националното единство, създадена, за да се бори за обединение на Румъния и Молдова. Това съобщи ТАСС. 

В проведен вчера конгрес на партията, учредена от бившия молдовски военен министър Анатолий Шалару, е участвала делегация от 10 румънски сенатори и депутати начело с Бъсеску.

„Нашата партия ще се стреми да обедини всички партии и движения на юнионистите (застъпници на обединението). Обявяваме се и за интеграция на Румъния в НАТО”, каза Шалару пред журналисти.

Бъсеску ще оглави партията, когато възстанови молдовското си гражданство, от което беше лишен с указ на президента на Молдова Игор Додон.

Според Бъсеску, с избирането за президент на Молдова на Додон, който е за възстановяване на приятелските отношения с Русия, Кишинев се е отклонил от европейския път.

По-рано Бъсеску обеща, че след изтичането на президентския му мандат ще лобира за създаване на румънско „министерство на обединението”, което да координира дейността на всички държавни институции в тази посока.

„Обединението с Молдова трябва да стане третият национален проект на Румъния след влизането в НАТО и ЕС”, посочи Бъсеску, но призна, че все още се са създадени нужните условия за това.

По данни на социологически проучвания, тази идея се подкрепя от 20 на сто от молдовското население, докато в Румъния привържениците на обединението са 68 процента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама