Проекти за 200 млн. лева се изпълняват в област Добрич

12:12, 26 юни 17 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проекти на обща стойност 157 млн. лева се изпълняват по оперативни програми в рамките на новия програмен период на територията на област Добрич. Това сочат данните към средата на юни, според информационна система ИСУН 2020, съобщиха от Областния информационен център.

Проектите са общо 69, като част от тях вече са изпълнени, други се изпълняват, а за трета част това предстои.

От тези 157 млн. лева 121 е безвъзмездната финансова помощ, а 35 млн. лева е съфинансиране от бенефициентите. Реално изплатените средства по всички проекти са около 9 млн. лева, което е 6%, съобщи експертът към ОИЦ Милена Николова.

Най-голям ресурс в областта – 121 млн. лв., предоставя ОП „Околна среда“, макар сключените договори да са едва два. Единият от тях е за проекта за т.нар. воден цикъл на Добрич с финансиране от близо 115 млн. лева.  Другият проект е за пречиствателната станция в Тервел.

Най-много – 26, са проектите по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – 7,3 млн. лева. По ОП „Иновации и конкурентноспособност“ има 16 договора за 12,8 млн. лева, а по ОП „Региони в растеж“ договорите са 10 за общо 13 млн. лева. По ОП „Наука , образование и интелигентен растеж“ се реализират пет проекта за 2 млн. лева, а по ОП „Храни“ финансиране от близо 766 хиляди лева получават 10 проекта.

С най-голямо финансиране е Община град Добрич, в която се инвестират 134,5 млн. лева от европейските фондове по 29 проекта.

По информация от ДФ „Земеделие“, в област Добрич се реализират 96 проекта по Програмата за развитие на селските райони с одобрена сума на субсидията от 39 млн. лева. Реално изплатената субсидия е малко над 7 млн. лева или 20 %.

Най-много са одобрените проекти по мярка 4.1. Инвестиции в земеделски стопанства, по която са сключени 37 договора на стойност 19 млн. лева. По мярка 4.2. Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти има 8 договора. Те са на стойност 17 млн. лева.

Мярка 6.1. Стартова помощ за млади земеделски стопани има сключени 25 договора на обща стойност 1,2 млн. лева, а по 6.3. помощ  при стартиране на малки стопанства са одобрени 26 проекта за 700 000 лева. По мярка 7.2. Инвестиции в създаване, подобряване и разширяване на дребномащабна инфраструктура са подадени 27 проекта на обща стойност 80 млн. лева. Други три проекта за реконструкции на църкви в областта са подадени по мярка 7.6.

Ръководителят на Областния информационен център Геновева Друмева представи и напредъка на Оперативните програми и ПРСР на национално ниво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама