Каруците като БГ знак за европредседателството ни догодина

13:30, 26 юни 17 25 486 Шрифт:
Автор:

Няма отърване от циганските каруци насред София. Нито закон, нито наредба могат да спрат талигите и впрегнатите коне. Разхождат си се когато и където си искат. Особено в София каруците се роят най-много през летните месеци. От тях обаче, се носи воня и смрад. С този проблем се опитва да се справи и Столичната община.

Вече е назначена работна група, която ще направи предложение в Столичния общински съвет за промяна на наредбата. Засега никой не спира и не прибира каруци, тъй като няма място къде са се държат те, а също и животните. На това вече е намерено решение. 

В няколко части на София са определени места за наказателен паркинг на каруците. Конете пък ще се използват за лечение на деца аутисти. Естествено, само тези животни, които са подходящи. Животните първо ще бъдат преглеждани от ветеринар, а след това обезпаразитявани и подготвяни за работата с нуждаещите се деца, обясниха пред topnovini.bg от Столичната община.

Другият проблем е, че според Закона за движение по пътищата, каруците могат да се движат на разрешени места, но след като са регистрирани в съответната община и имат инвентарен номер. Ако за малките градове каруците не са проблем, то за София са сериозен. 

Впрегнатите коне, натоварени с отпадъци от контейнери за смет и всякакви мръсотии, щъкат необезпокоени из "Люлин", "Дружба", "Младост", "Надежда" и др. столични квартали. Срещат се и на кръговото на 4-ти километър, движат се понякога и по Цариградско шосе и други възлови булеварди в столицата.

Най-рано до есента работната група, която е към СОС трябва да излезе с предложение за промяна в Наредбата, с която да се забрани движението на каруците. Това обаче може да стане само, ако се внесе и поправка в ЗДП за забраната им.

В противен случай, столичните цигански каруци спокойно могат да станат емблема за европредседателството на България през 2018 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама