Проверяват пазари и борси за плодове и зеленчуци в Старозагорско

14:07, 26 юни 17 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За два месеца, през април и май, инспекторите от Старозагорския офис на Националната агенция за приходите (НАП) в Стара Загора извършиха 96 проверки на пазари и борси за продажба на плодове и зеленчуци. В 27 от тях са констатирани нарушения на данъчното и осигурително законодателство, съобщиха от Приходната агенция.

В Стара Загора са проверени 52 обекта. Издадени са 12 акта за нарушения. В 4 от посетените търговски обекта е липсвал касов аппарат. В други 3 е установена разлика между касовата наличност и маркирания оборот на фискалното устройство, а в един на инспекторите не е издадена касова бележка. Още четири търговеца не са отговаряли на условията на Наредба Н-18. В момента се проверява и дали търговците спазват осигурителното  законодателство.

На борсата в с.Плодовитово, само за месец, са извършени 44 проверки и са съставени 15 акта. Девет търговци на плодове и зеленчици не са имали фискално устройство, останалите или не са издали касова бележка при направени покупки, или е констатирана разлика в касовата им наличност.

Оперативните проверки през летния сезон са част от програмата на Агенцията за приходите за третиране на рискови браншове. Наблюденията и проверките включват: магазини за хранителни стоки, ресторанти, басейни и места за увеселение. Инспекторите осъществяват не само физически контрол и присъствие в рискови обекти, но и мониторинг на оборотите им през системата за дистанционна връзка на фискалните устройства с НАП.

Основната цел е превенция на фиска от данъчни и осигурителни измами, а не санкцииониране. От НАП съветват гражданите да изискват касова бележка при всяка своя покупка на стока или услуга.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама