Регионален исторически музей – Шумен представя гостуващата изложба „Каракачаните – черните хора с бели души”

07:48, 28 юни 17 / Култура 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионален исторически музей – Шумен представя гостуващата изложба „Каракачаните – черните хора с бели души”. Експозицията ще бъде в музея от 2 юли до 15 август.

Новата временна експозиция е посветена на една от етническите групи, живеещи на територията на днешните български земи – затворена общност с основен поминък мобилно животновъдство и неповторими фолклор, обичаи, облекло и говор.

Изложбата се осъществява със съдействието на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Основана на 27 октомври 1990 година, днес тя включва над 20 такива организации. Целите им са свързани със запазване на самобитната култура, езика, религията. Към тях са основани танцови състави, изпълняващи автентични песни и хора, а в град Сливен, в културно-информационния център на дружеството е подредена музейна експозиция. Именно част от нея ще гостува в Шумен през посочения период.

Включените културни ценности са автентични и са собственост на федерацията. Показаните завивки, постелки, носии, съдове с които са си служили в нелекото си ежедневие каракачаните, отразяват техните бит и култура. Изложбата представя и богат снимков материал.

Сред най-интересните и особено редки и ценни експонати е женска носия от далечното минало. Тя е във вишнево червен, а не както по-новите в предимно черен цвят. Това уникално облекло е 200 годишно и може да бъде видяно както от нашите съграждани, така и от гостите на града до средата на месец август.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама