Румен Порожанов: 16 от 30 хранителни продукта са по-скъпи у нас

13:09, 28 юни 17 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 16 от 30 продукта има значително по-високи цени, които са в България.Това показва ценовият анализ на покупната стойност на хранителни продукти купени в съответните вериги в Австрия и Германия и същите цени в България.

Това отбеляза земеделският министър Румен Порожанов след приключилите проверки за двойнствен стандарт при храните, предаде БГНЕС.

Обследвани са 31 продукта от 5 вида категории. Те са купени Австрия и Германия и идентичните в същите вериги България. Направени са три вида анализи и министърът обобщи, че около 20% от храните имат различни съставки или определени различни съставки в някои от тях.

Като най-фрапантен пример Порожанов даде два вида детски пюре, за единия около 90% по-висока цена, другия 107%. „По-високи цени в рамките на диапазон между 20 и 70% наблюдаваме и при млечните продукти, определени сирена и шоколадови продукти, които са от най-различно естество”, посочи министърът. Разликите в цените не са незначителни, заключи той.

На въпрос от тези 16 продукта с по-високи цени у нас дали има различие в качеството Порожанов каза, че „в пюретата имаше и различно съдържание ”.

Още утре земеделският министър ще покани Комисията за защита на потребителите и федерациите, които са за защита на потребителите, да обсъдят темата с по-високите цени. „Темата за двойнствения стандарт на храните също така ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите през юли. Информацията ще бъде внесена от словашкия колега. Информацията ще бъде подкрепена от страните Вишеградска четворка, плюс другите четири , които участваме в този процес на изследвания”, посочи Порожанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама