ХРАНЕНЕ И ФИТНЕС 112: Всяко велико пътешествие започва с малко завъртане на педалите

21:00, 05 сеп 17 / Любопитно 25 532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Знаете ли, че от 2012 насам официалните продажби на колела в повечето eвропейски страни надминават тези на новите автомобили? А считано от началото на тази година велосипедите в Копенхаген, например, вече официално са повече от регистрираните МПС.
Заедно с това обаче растат и лошите статистики. Само в Лондон на всеки 90 секунди изчезва по едно колело. И то при положение, че повечето от кражбите изобщо не стигат до гишетата в полицията. На другите континенти пложението не е по-различно.
Като прибавим към това непрекъснато растящите цени за прилична машина, безхаберното отношение на шофьорите към велосипедистите, както и безобразното състояние на пътищата у нас, като че ли не оставаме с много опции, ако сме решили да въртим педалите за здраве.

 

 
Важното обаче е да сме навити да започнем. Защото начин винаги има. Продавалниците са пълни с обяви за велоергометри на втора ръка. А дори и да държите на нещо неупотребявано и в гаранция, най-евтините стационарни колела са под 200 лева.
Предимствата на педалирането са много – нови мозъчни клетки, увеличен капацитет на сърцето и белите дробове, здрави стави и колена, нормално кръвно, тик-такаща отделителна система, прилив на ендорфини, топящи се мазнини, редуцирано тегло, повишно самочувствие..., плюс още куп неща, без да навлизаме в детайли.
Да, всички ходим на работа, имаме деца, възрастни родители, една камара болежки от годините прекарани пред комютъра или на дивана пред плазмата, но...
Като разход на време няма по-ефикасен начин да се грижиш за тялото си от спортуването вкъщи – не пътуваш до залата и обратно, не харчиш пари за зала и нерви по сфетофарите, не се съобразяваш с никого, няма нужда да се доказваш пред никого, не мислиш как си облечен, не мъкнеш цял ден някакъв сак пълен с дрехи, които после трябва да качиш за пране, а след това пак да свалиш, за да е готов за следващия път... А! И банята е на две крачки, изцяло на твое разположение!
Шегата настрана, безценните предимства на тренировките в домашни условия всъщност са две:
•    Пестиш време, което ти дава възможност реално да отделяш едни 30 минути за здравето на тялото и душата си.
•    Можеш да тренираш на гладно, за което е доказано, че направо разгонва фамилията на мазнините.
Точно така. Понеже мазнините са застрахователната полица на организма, за да издаде заповед на мастните депа да влезнат в действие като енергиен източник, на мозъкът му трябва нещо, което да приеме като екстремна ситуация. Е, подобно нещо е умереното аеробно натоварване. 65-70% от максимално сърцебиене или  между 80 и 85 оборота в минута. Но без да ни е тежко на предните бедра. Защото това е тренировка с акцент върху разграждането на мазнини, а не за крака или същинско кардио.
Нека за начало си стиснем ръцете на 20 минути. За да започнем отнякъде. По нататък ще влезем  в детайли и вариации на този тип тренировки. Имаме цяла година за това.
Засега е достатъчно да знаем, че наистина няма нужда от повече въртене, защото веднъж задействан, процесът на разграждане на мазнини продължава още около час. Независимо от активността ни в този период.

 

 
Утре ще разясним какво означава на гладно, стартиране на метаболизма и изобщо ще си поговорим за храненето..., преди закуската.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама