Меглена Кунева: Кабинетът трябва да заеме категорична позиция по казуса с Каталуния

09:10, 05 окт 17 / Политика 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България трябва да изрази своето мнение по референдума в Каталуния, така както направиха вече европейските институции, както и премиерите на повечето държави. От нас се очаква това и защото вече сме в тройката председатели на ЕС. Нека не оставяме никакво съмнение, че председаелството ни вече е започнало и имаме мнение. Според мен българската държава в лицето на правителството трябва да заяви, че водещи в преценката са върховенството на закона и воденето на диалог. Референдумът противоречи на конституцията и е нелигитимен. Това е единствено правилната позиция.

Това каза пред телевизия Блумбърг бившият лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Това е вътрешен за Испания въпрос и затова правителството й не приема трета страна за медиатор на спора между Каталуния и националната власт. Обратното би означавало да се признае, че имаме на практика сепаратизъм. Призивите за диалог от страна на европейските политици трябва да бъде чут от всички в Испания. Има толкова много печални исторически примери, които могат да се цитират в европейската ни история, катастрофи, които е можело да бъдат предотвратени през спазване на закона и неговата обединяваща сила.  Сигурна съм, че испанците ще бъдат на висотата на демокрацията, която са защитавали.

Прави впечатление и нещо друго - дори при сепаратистки гласове никъде принадлежността към Европа не се поставя под съмнение.
Още един довод за това колко ни е нужен Европейския съюз и обединението на гражданите.
Мисля, че трябва сериозно да се обмисли единия от вариантите за развитие на ЕС - федерализацията.
Във федерална Европа виждам шанс за по-голяма защита и гаранция за функционирането на националните държави, коментира Кунева.

Според думите й в края на годината започва дебатът за бъдещето на Европа и „Бялата книга“ с различни сценари за развитие,  който ще продължи и по време на българското председателство. България няма позиция и визия, не сме подготвени за този разговор, каза Кунева.

Паралел между Каталуния и Косово не може да бъде правен. Много жалко, че тези думи прозвучаха при визита в България.  При вторите отделянето им беше процес от разпадането на една федерация и следствие от тежки престъпления срещу хората. Референдумът в Каталуния е неконституционен и цели сепаратизъм. Българският премиер пропусна това обяснение на думите на сръбския си колега.

Относно членството на България и Румъния в Шенген Кунева бе категорична, че не бива то да се използва от партньорите в ЕС за наказание за незавършена съдебна реформа или липса на борба с корупцията. Ако искат да ни накажат да спрат еврофондовете, но да се  поставя под въпрос сигурността на всички европейски граждани, не е правилно и многократно съм го казвала на Европейски съвети, добави тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама