Европейският парламент даде достъп на България и Румъния до Визовата информационна система на ЕС

10:04, 05 окт 17 / Политика 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент одобри предложението за решение на Съвета за предоставяне пасивен достъп на Румъния и България до Визовата информационна система (ВИС). Миналата седмица комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП даде своето съгласие с категорична подкрепа от 33 гласа. Предоставянето на такъв достъп е необходимо условие, за да може тези две държави да прилагат новосъздадената Система за влизане/излизане, която ще изчислява продължителността на престоя на граждани на трети държави на територията на ЕС с цел засичане на тези, които просрочват позволения им престой.

С новоприетото решение България ще може да вижда лицата, на които е издадена шенгенска виза, ще може да преценява дали дадено лице има нужда от българска виза  и ще може да проверява дали наистина преминаващите границите лица притежават шенгенска виза. В същото време обаче българските гранични служители няма да могат да въвеждат решенията за издадени български визи, защото те не са валидни на територията на шенгенските страни, т.е. няма да имат активен достъп и няма да може да променят информацията в системата. 

България ще може да използва пасивно визовата система, след като премине успешно оценка на възможностите и готовността на страната да я прилага. 

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира, че решението на Съвета и Парламента е важна стъпка в посока на предоставяне на повече достъп и информация на България във връзка с бъдещото й присъединяване към Шенген. „Виждаме все по-категорична подкрепа и от Европейската комисия, и в Европейския парламент за това България да стане част от Шенген. Надявам се държавите-членки също да вземат скоро положително решение в тази насока“, коментира евродепутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама