Предотвратиха заразяване с антракс в Разград

12:57, 05 окт 17 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благодарение на бързите и адекватни действия на Районната прокуратура в Разград е предотвратена опасността от разпространение на болестта антракс по хора и животни в Разградско, съобщиха за медиите от прокуратурата.

Проверката, разпоредена по случая със заразен с антракс овцевъд и животните му, ще продължи, след като излезлите проби са потвърдили съмненията. Положителни са пробите, взети от 45-годишния овцевъд от разградското село Трапище, както и на две от умрелите животни във фермата му, в която се отглеждат 560 овце. До момента там е констатирана смъртта на 10 животни, но са били взети проби само на две от тях.

След като Районната прокуратура в Разград образува преписка по случая, с  постановление овцевъдът бе изолиран в болнично заведение. Районната прокуратура в Разград е разпоредила на директора на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград да изпълни правомощията си по Закона за здравето за задължителната изолация в болнично заведение на овцевъда, заразен с антракс.

Органите на РУ на МВР в Лозница и на ОД на МВР в Разград са съдействали за привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица.

До разпореждането на Районната прокуратура в Разград се е стигнало след самосезиране по публикация в сайта Дарик нюз за овцевъд, за когото имало съмнение, че е заразен с болестта антракс – кожна форма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама