Китайска компания представи кола „по-интелигентна от хората“

17:45, 08 яну 18 / Любопитно 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайската компания Byton показа пряк конкурент на електрическия автомобил на Tesla по време на изложението Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас, съобщи ВВС. Прототипът Byton (съкращение от фразата Bytes on Wheels) ще бъде в състояние да възприема повече отколкото един човек някога би могъл, твърдят неговите създатели.

Моделът предлага лицево разпознаване и 127-сантиметров тъч-скрийн екран, разположен върху почти цялото табло. Кросоувърът ще развива до 450 км/час с едно зареждане при базовата версия и до над 520 км при по-скъпите варианти, като по думите на създателите му това ще става с изключителна бързина на зареждането. Byton коментиа, че е пред постигане на бързозареждаща се система, която ще „предостави достатъчно заряд за цяла седмица градско каране“ за времето, за което човек си пие кафето. Съоснователят на компанията Карстън Брайтфелд, който идва от BMW, съобщи, че за 30 минути батерията ще бъде заредена до 80%.

източник: inautonews.com

Плановете са продажбата да започне през 2019 г. първо в Китай, преди автомобилът да бъде пуснат и на пазарите в САЩ и Европа година по-късно. Базовата цена ще бъде 45 000 долара.

Byton е оборудван със системи за разпознаване на жестовете, лицето и дори на емоциите, като ще бъде в състояние да прави разлика между шофьора и пътниците. За първи път в света върху волана има тъч скрийн.

източник: inautonews.com

Безопасността е основният принцип на дизайна, коментира Брайтфелд. Моделът ще реагира на пътните условия с цел избягването на потенциални заплахи. Например, „ако външната светлина се промени, то вашият Byton ще се нагоди към нуждите ви автоматично“, добавя още Брайтфелд. Гласовият контрол се осъществява с помощта на Alexa на Amazon. Автоматичната система за контрол на жестовете пък е в състояние да реагира до 5 различни команди.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама