Папа Франциск: Ядрените оръжия трябва да бъдат забранени

16:45, 08 яну 18 / Свят 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск призова всички държави да съдействат за диалог за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и да работят за юридически обвързваща забрана на ядрените оръжия, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

В ежегодната си реч пред дипломати, акредитирани към Светия престол, известна като "За състоянието на света", папата повтори призива си за запазване на статуквото в Ерусалим след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел.

Франциск повдигна въпроса за климатичните промени и призова страните да останат в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. за намаляване на въглеродните емисии. Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от спогодбата.

"От първостепенна важност е да се подкрепи всеки опит за диалог на Корейския полуостров, за да се намерят нови начини за преодоляване на сегашните спорове, за увеличаване на взаимното доверие и за гарантиране на мирно бъдеще за корейския народ и за целия свят", каза Франциск.

Папата говори пред дипломатите ден преди Северна Корея и Южна Корея да седнат на масата за преговори, където ще бъде обсъдено участието на севернокорейски атлети на Зимните олимпийски игри в Пьончан.

"Ядрените оръжия трябва да бъдат забранени", каза папата и припомни, че Светият престол бе сред 122-те страни, които миналата година подписаха в договор на ООН за тяхната забрана. САЩ, Великобритания, Франция и други бойкотираха преговорите и вместо това заявиха, че спазват вече съществуващия Договор за неразпространение на ядрените оръжия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама