Румънският премиер подаде оставка след само шест месеца на поста

08:00, 16 яну 18 / Свят 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румъния загуби втори премиер в рамките на шест месеца след като собствената партия на Михай Тудосе оттегли подкрепата си за него. Това стана след вътрешнополитически раздор между премиера и председателя на партията Ливиу Драгня, който го издигна на поста през юни миналата година. Предшественикът на Тудосе Сорин Гриндяну имаше подобна съдба.

Премиерът - социал-демократ заяви, че подава оставка "с високо вдигната глава". "Не искам да разцепвам партията. Те ме назоваха, те ме премахнаха. Поемам отговорност за постъпките си и не съжалявам за нито едно мое действие (като премиер)", заяви още Тудосе. 

Сега неговият заместник в кабинета Паул Станеску ще управлява временно страната за период от 45 дни. Управляващата партия, която има мнозинство в парламента, ще номинира заместник, който трябва да получи одобрението на президента Клаус Йоханис, след което да премине и през вот на доверие в парламента. 

"ИЗглежда нямам добра ръка за избор на премиери", коментира Драгня, който не можа да се кандидатира за премиер на изборите през декември 2016 г. въпреки силните си позиции в партията, поради дело за фалшифициране на гласове срещу него.

Конфликтът между Тудосе и Драгня започна още през октомври когато премиерът поиска отстраняването на трима министри от кабинета си, между които зам. премиерът и министър на развитието Севил Шхайдех - една от най-близките доверенички на Драгня. Тогава Тудосе надделя и получи промяна в кабинета, както поиска, съобщава Romania insider. 

Вътрешнополитическото напрежение обаче отново се появи в края на декември и началото на новата година когато Тудосе поиска преструктуриране на кабинета с оглед намаляване на министрите в него. Политолозите коментираха, че това е първа стъпка от плана на Тудосе да намали влиянието на Драгня в правителството. Изпълнителната комисия на партията отложи решението за края на януари, но все повече съпартийци започнаха да подкрепят исканията на премиера.

Към страстите се прибави и скандалът с полицая-педофил, който изправи един срещу друг премиер и вътрешен министър - отново човек на Драгня. Тогава Кармен Дан поиска оставките на шефове на полицията, тъй като прикривали своя колега с години. Тудосе отказа да освободи от поста началника на полицията и обвини Дан в лъжа с думите, че не може да работи повече с нея. Премиерът също така заяви, че Дан трябва да подаде оставка, ако й бъде позволено - забележка, отнасяща се към лидера на партията Драгня.

През последните месеци в Румъния се проведоха и улични протести срещу важни реформи в правосъдната система, както и избухваха конфликти между политици и прокурори, борещи се с корупцията. Миналата година ЕС предупреди, че борбата на Букурещ срещу корупцията е под сериозна заплаха от политически и медийни атаки. 

В същото време обаче Румъния се радва на силен икономически ръст. Проектобюджетът за 2018 г. предвижда ръст от 5,5% и дефицит под тавана за ЕС от 3% от БВП, съобщава Ройтерс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама