Опустошителната чума в Европа от 14 век е разпространена от хора, не от плъхове

08:40, 16 яну 18 / Свят 25 808 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плъховете не са виновници за разпространението на епидемията от чума в Европа, гласи ново проучване, цитирано от ВВС. Гризачите и техните бълхи досега  бяха сочени като основен виновник за Черната чума от 14 в. и още подобни епидемии чак до 19 век.

Екип учени от Университета в Осло, Норвегия и Ферара, Италия, сега за първи път обявяват, че Черната чума може да бъде "отдадена на човешките бълхи и въшки". В проучването, публикувано в престижното научно издание Proceedings of the National Academy of Science, се изчисляват данни за шаблоните и размера на епидемията. Счита се, че между 1347 г. и 1351 г. тя е отнела живота на 25 милиона души - над една трета от населението в Европа.

"Имаме достатъчно данни за смъртност от епидемии в девет града в Европа, така че можехме да създадем модели на динамиката на болестта там", обяснява проф. Нилс Стенсет от Университета в Осло. Заедно със своите колеги след това той симулира разпространението на епидемията във всеки един от тези градове, като създава три модела на разпространение - плъхове, по въздушен път, въшки и бълхи върху хората и техните дрехи.

При седем от девет проучвани градове се оказва, че "човешкият паразитен модел" е съвпадал най-добре с шаблона на разпространение на болестта. "Заключението беше ясно - моделът на бълхите съвпада най-добре. Малко вероятно е да се разпространи толкова бързо, както е станало, ако епидемията беше предавана от плъхове", коментира проф. Стенсет.

Ученият отбелязва, че проучването има основно исторически интерес - като се използват съвременни разбирания на болестта да се разгадае какво се е случило по време на една от най-унищожителните пандемии в човешката история. Стенсет отбелязва, че "разбирането на възможно най-много от това, което се е случило по време на епидемията, винаги е добре, ако помогне за намаляване на смъртността в бъдеще". 

Чумата все още е ендемична в редица страни в Азия, Африка и Латинска Америка, където се намират "резервоари" от заразени гризачи. Според СЗО от 2010 г. до 2015 г. в света са регистрирани 3 248 случая, от които 584 с фатален край.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама