Венецуелските сили проведоха операция по арестуването на бунтовнически водач във Венецуела

09:00, 16 яну 18 / Свят 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама полицаи и няколко "терористи" са загинали по време на спец операция по залавянето на пилота на хеликоптер Оскар Перес, когото властите издирват за организирането и провеждането на въоръжен бунт във Венецуела през миналата година. 

Силите на реда обкръжиха къща в град Ел Хинкито, край столицата Каракас, при акция, насочена към "клетка", свързана с пилота. Арестувани са петима души по обвинения в членство в криминална групировка. Не е ясно каква е съдбата на Перес. 

Пилотът е издирван след като използва откраднат хеликоптер, за да хвърли гранати по Върховния съд на 27 юни миналата година. По това време в страната се провеждаха мащабни антиправителствени протести. 

 

Във видеозапис, разпространен в Instagram по време на обсадата, Перес обявява, че е предложил да се предаде, но вярва, че властите се опитват да го убият, а не да преговарят с него. "Стреля се с РПГ-та по нас. Тук има цивилни граждани. Заявихме, че ще се предадем, но те не желаят това. Искат да ни убият", заявява Перес.

Видеото приключва с призив към венецуелците да не губят надежда. В друго видео от 5 юли пилотът обеща, че ще продължи с нападенията над правителството. Президентът Николас Мадуро го обяви за терорист, като го обвини в кражба на военен хеликоптер и хвърляне на гранати по съда с цел извършване на преврат. Властите обвиняват Перес и във връзки със САЩ, особено с ЦРУ.

Перес не е потвърдил да има връзки с международни или местни групировки, но заяви, че е част от антиправителствена коалиция от военни, полицаи и цивилни. 
Около 30-годишният Перес е член на съдебната полиция от 15 години. Венецуелските медии подчертават, че той е добре обучен агент, част от Бригадите за специални действия (BAE), където е бил ръководител на операции за военно-въздушните сили. 

снимка: Instagram

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама