Агенция "Пътна инфраструктура" сключи договор с австрийски консорциум

12:11, 16 яну 18 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската агенция „Пътна инфраструктура“ подписа договор на 15 януари с консорциум, ръководен от австрийската компания „Kapsch TrafficCom“ , за изграждането на система за пътно таксуване, която се очаква да утрои годишните приходи на агенцията и да увеличи размера на наличните средства за ремонт на пътищата.
Компанията ще инвестира 150 милиона лева (без ДДС) през следващите 19 месеца, за да изгради тол системата, която ще следва честен модел на таксуване по нашите републикански пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Понастоящем годишният приход на България от винетните пътни такси възлиза на около 350 милиона лева. От „Пътна инфраструктура“ прогнозират, че държавата ще получи повече от един милиард лева през първата пълна година от експлоатацията на пътната такса.
По-голямата част от приходите ще бъдат вложени в ремонт на третокласните пътища. Председателят на борда на директорите на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов се надява, че в рамките на четири до пет години от въвеждането на системата, да се ремонтират 7 000 километра третокласни пътища.

България избра „Kapsch TrafficCom“ да изгради системата през октомври 2017 година пред консорциум от български компании, които предложиха цена от 193.5 милиона лева. Четири други компании получиха отказ, заради непълна техническа документация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама