Белград прекъсва диалога с Прищина заради „терористичния акт“ в Косово

13:34, 16 яну 18 / Свят 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбската делегация напуска Брюксел, където днес трябваше да бъдат подновени преговорите с Косово с посредничеството на ЕС, след убийството на косовският сръбски политик Оливер Иванович. Това заяви ръководителят на Канцеларията за Косово и Метохия при сръбското правителство Марко Джурич.

"Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт, чиято цел е дестабилизиране на положението в Косово и Метохия, това е нападение срещу целия сръбски народ. Във връзка с убийството на Оливер Иванович прекъсваме преговорите и незабавно се връщаме в Белград”, заяви Джурич в Брюксел.

Марко Джурич

Преговорите трябваше да започнат днес на техническо ниво след като бяха блокирани през март миналата година когато косовският премиер Рамуш Харадинай беше арестуван във Франция с искане да бъде екстрадиран в Сърбия. След месец той беше пуснат.

Днес Рамуш Харадинай описа убийството на Иванович като „наказуемо престъпно дело“. В реакция във Facebook страницата на убития Харадинай пише, че „използването на този трагичен акт за политически цели, дори за блокиране на процеса, целящ нормализиране на връзките между двете държави, е срещу всяка логика и духа на сътрудничеството“.

Харадинай подчертава, че косовските власти ще сторят всичко по силите си да открият убийците и че „при никаква ситуация не приемат логиката за калкулирането на престъпни дела за политически цели от когото и да било“.

Косовският президент Хашим Тачи също осъди убийството. В своята Facebook страница Тачи призова властите към „хвърляне на светлина колкото е възможно по-скоро върху обстоятелствата около смъртта, за да могат извършителите да бъдат изправени пред правосъдието“. Тачи призова и жителите на Косовска Митровица да сътрудничат на полицията.

Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, призова Белград и Прищина към спокойствие и сдържаност. Властите в Косово „не трябва да щадят усилия да открият извършителите и да ги изправят пред правосъдието без бавене“, добави Могерини, цитирана от АП.

Международната общност осъди остро убийството. Ръководителят на мисията на ОССЕ в Косово Ян Браату заяви, че е „шокиран и дълбоко натъжен“ от убийството. „Това ще бъде важен тест за върховенството на закона в Косово“, добави той.

Американският посланик в Прищина Грег Делауи призова към бързо и професионално разследване на случилото се. Той призова двете страни да избягват опасна реторика и да запазят спокойствие. Миналата седмица американският Държавен департамент предупреди своите граждани да бъдат с повишено внимание в Косово поради опасност от терористични актове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама