Aзербайджан ще инвестира в газификацията на България

17:12, 16 яну 18 25 671 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Азербайджанл, чрез държавната си енергийна комоания SOCAR, ще се ангажира с газификацията на България за своя собствена сметка. Изявлението е направено от президента на Азербайджан Илхам Алиев по повод визитата на министър-председателя на България Бойко Борисов в азиатската страна.

Борисов коментира в Баку, цитиран от Mediapool, че договорената инвестиция от един милиард долара ще се използва за социални проекти в полза на домакинства с ниски доходи. Това, по думите му, ще реши проблема със замърсяването на въздуха в България.
Министър-председателят припомни, че само 3% от българските домакинства се отопляват на газ, а основната причина за замърсяването на въздуха е отопление чрез дърва и въглища. Той каза, че България трябва да си постави амбициозната цел да замени това с по-екологосъобразни енергийни източници

Проектът „Южен газов коридор (СГС)“ ще бъде следващият ни принос за енергийна сигурност на Европа. Понастоящем азербайджанският петрол осгиурява енергийна сигурност в много европейски страни и в близко бъдеще СГС ще направи същото, заяви Алиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама