Латинска Америка набляга на възобновяемата енергия

17:47, 18 яну 18 / Свят 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От векове природните ресурси на Латинска Америка помагат за развиването на световната икономика. Но сега растежът на възобновяемите енергийни източници в целия регион създава нов икономически феномен – използването на тези природни ресурси за вътрешен растеж.
През последните си години Латинска Америка направи огромни крачки в използването на невероятните си енергийни ресурси от вятъра, слънчевата и геотермална енергия и от биогоривата. Сега тя е на върха на енергийната революция, която ще прекрои региона и ще създаде множество бизнес възможности.

В момента Южна Америка все още е много зависима от друг природен ресурс – петрол. Според статистически преглед, Латинска Америка представлява повече от 20% от световните петролни запаси, което я прави вторият най-важен петролен източник в света, което вероятно е причината за революционирането на възобновяемата енергия. През 2013 година петролът представлява 46% от общото количество първично енергийно снабдяване в региона, което е доста над средното ниво за света от 31%.

Що се отнася до транспорта, горивото на основа неф вероятно ще запази позицията си на полюс за известно време. Електрически коли и хибридите бавно ще окажат влияние в световен мащан, а в Латинска Америка те едва са налице.

Елетрическият сектор в континента започна да се отбива от зависимостта си от петрола. Според Интерамериканската банка се очаква Латинска Америка да увеличи двойно производството си на електроенергия до 2040 и ще се нуждае от допълнителни 1 500 терават часа електроенергия, което е достатъчно да захрава цялата електрическа мрежа във Великобритания в продължение на пет години. На практика никоя предстояща електроцентрала на Южна Америка няма да бъде захранвана с петрол, което отваря полето за различни технологии.
 

Страните от Централна Америка и Карибите, които традиционно внасят петрол, са първите, които се оттеглят от петролно базираните електроцентрали.
Нарастващите екологични възражения означават, че предстоящи въглищни мини едва ли ще бъдат приети от много латиноамерикански държави в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама